Reklame


Srpska pozorišna, filmska i muzička scena u 2011. godini ostale bez četiri velika umetnika


Petar Kralj (1940-2011) - Kralj nad kraljevima

Velikan. U svakom smislu te reči. Kralj glume. Preduga je lista uloga koje je doneo što na filmu, što na televiziji, što u pozorištu. Svaki lik je Petar Kralj dočarao bravurozno, a onaj Tole Manojlovića punih 40 godina oživljavao je na sceni Ateljea 212. U svetske anale je ušao tom ulogom kamenoresca, kovača i zemljoradnika iz Nemenikuća. Na filmu se pojavio kada je imao 22 godine. Igrao je kraljevog oficira u partizanskom klasiku „Saša“. Njegov poslednji film još nismo odgledali, pošto je komedija „Sistem“ u postprodukciji. Kralj je preminuo 10. novembra i sahranjen je u Aleji velikana.

Vasilija Radojčić (1936-2011) - Pevačica predivne boje glasa



Glasom je plenila. Ma, nema koga žmarci nisu prolazili kad Vasilija zapeva „Dimitrije, sine Mitre“. U dušu te dirne. Pa kad se tome pridoda „Na Uskrs sam se rodila“, „Mito, bekrijo“, „Ajde, Jano, kolo da igramo“... Repertoar za sva vremena. I zato se s pravom za Vasiliju Radojčić može reći da je srpska muzička legenda. Studirala je francuski jezik u Beogradu, a pevačku karijeru započela je šezdesetih godina. Zvanje istaknutog umetnika stekla je 1980. Napustila nas je 26. septembra.

Olivera Marković (1925-2011) - Diva srpskog glumišta



Divili smo se njenim ulogama. Znala je i te kako da nas nasmeje, ali i rasplače. Ovo drugo posebno u subotu 2. jula, kada je posle duge i teške bolesti preminula u 87. godini. Olivera Marković će ostati upamćena kao vrsna glumica, ali i pevačica šlagera i ruskih romansi. Davne 1951. godine postala je član Beogradskog dramskog pozorišta, a na filmskom platnu i u televizijskim serijama ostvarila je više od 160 rola. Prvi put je pred kamere stala samo godinu po završetku Drugog svetskog rata, a nakon 1954. i „Sumnjivog lica“ postala je jedna od najomiljenijih srpskih glumica.

Milan Delčić Delča (1960-2011) - Ostala je praznina u svetu rokenrola



Muzikom je umeo da nas oraspoloži, a njegovi hitovi su vanvremenski. Delčin lik će živeti kroz njegovo delo. Godinama još. Kad god se s radija bude začulo, recimo, „Siđi do reke, večeras i ja sam dole“, shvatićemo kolika je praznina u svetu rokenrola ostala odlaskom Milana Delčića. Preminuo je 24. jula u 51. godini, nakon duge borbe s karcinomom. Rođen je u Kruševcu, a na muzičkoj sceni Srbije pojavio se ranih osamdesetih s grupom „U škripcu“. Nakon raspada benda započeo je solo karijeru, a bio je i autor više pozorišnih predstava, poput „Hari ne putuje vozom“ i „U podrumu“.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.