Reklame

“Krv mu nećemo oprostiti! Potresena sam i sva nikakva jer vređaju naše rane! Ali vjerujte mi da nije slobodan, niti će biti! Baš mi je milo zbog njega što je slobodan, ali neka zna - Bog je veliki! A on slobodno nek se šeta ako se ne oseća ni krivim ni grešnim!
Mi smo izgubili đecu od 20 godina, obema su nam muževi poumirali od tuge za sinovima, preživeli toliko tuge i muke, pa bih Borisa Tadića samo pitala ima li on đece?!”, kaže u potresnom svedočanstu za „Alo!“ Stanka Pejović, majka pokojnog Dragora Pejovića (20), reagujući na vest da je predsednik Srbije pomilovao glumca Žarka Lauševića (51) i oslobodio ga daljeg izdržavanja zatvorske kazne zbog prekoračenja nužne odbrane u obračunu u kome je ubio njenog sina i Radovana Vučinića (21) u podgoričkom kafiću “Epl”.
Reakciju Lauševića povodom vesti da je sada slobodan čovek i u Srbiji i Crnoj Gori za “Alo!” je preneo njegov advokat Vladan Bojić: “Žarko je bio zatečen kada je čuo za odluku predsednika Srbije. Veoma je bio uzbuđen, bukvalno nije mogao da govori”. Bojić, međutim, nije mogao da nam kaže da li će se poznati glumac, koji živi u Americi, vratiti u Srbiju, čiji je državljanin.“Još je rano da se o tome govori”, tvrdi Bojić, dodajući da je noć između srede i četvrtka proveo razgovarajući sa poznatim glumcem.
Međutim, porodice ubijenih mladića predsednikovu odluku doživljavaju svaka na svoj način.
- Oslobodili su oni njega još odavno, pa godinama šeta slobodno Amerikom. Ali, kaznio je njega Bog odavno, kao i mene. Mene da ostanem bez svog jedinca i da sam oslabila sa živcima, da budem najviše na groblju i da mi to bude jedini put, a njega da se nikad ne osjeti slobodnim, ako ima išta ljudsko u sebi. Ne boli mene pomilovanje, ali ne mogu da izdržim da ga gledam po televiziji s onom knjigom - kaže Ikonija, majka Radovana Vučinića. S druge strane, Nebojša Pejović, brat pokojnog Dragora, kaže da je žalosno i tragično da se dodeljuju nagrade i titule junaka za ubistva nedužnih mladića.
- Sve je toliko tužno i tragično, u jednu državu je osuđen, u drugu oslobođen. Šta god ko mislio, ipak je on oduzeo dva ljudska života. Pošto je Tadić sa prostora Crne Gore, voleo bih da ga pitam da se ovo desilo nekome iz njegove familije, da li bi onda smatrao da je čestito osloboditi tog nekoga? Neka slobodno dođe kod nas da vidi đe nam je mladost sahranjena - kaže Nebojša za “Alo!”.
Komisija za pomilovanje predložila je predsedniku Republike Srbije „da se molba za pomilovanje uvaži i osuđeni Žarko Laušević oslobodi daljeg izdržavanja kazne zatvora jer ranije nije osuđivan, od izvršenja dela je prošlo 18 godina, na slobodi je duže vreme, tokom kojeg nije vršio krivična dela”.
“Krivično delo za koje se tereti nije izvršio umišljajno, već prekoračivši granice nužne odbrane u stanju emocionalne uzbuđenosti izazvane napadom na njega i njegovog brata Branimira, kome je tom prilikom bio ugrožen život”, piše u saopštenju kabineta predsednika, kao i da su nadležni sud i srpsko ministarstvo pravde dali pozitivno mišljenje da se molba za pomilovanje Lauševića uvaži.
“Na izdržavanju kazne je bio gotovo pet godina i tokom izdržavanja kazne u ‘KPZ Požarevac–Zabela’ bio je dobrog vladanja i ponašanja, lošeg je zdravstvenog stanja i prema njemu se svrha kažnjavanja može postići i blažom kaznom“, navodi se u saopštenju predsednika, koji je od 2004. godine pomilovao 190 osuđenika.
Predsednik Srbije Boris Tadić dao je od 2004. godine ukupno 190 pomilovanja osuđenima za krivična dela,a javnost je danas obaveštena da se među pomilovanima našao i glumac Žarko Laušević, koji je time oslobođen daljeg izdržavanja kazne zatvora.Žarko Laušević, jedno od najvećih imena jugoslovenske kinematografije, ubio je poslednjeg dana jula 1993. u kafiću „Epl“ Pejovića i Vučinića (21). Glumac je odležao četiri godine i sedam meseci u zatvoru u Spužu i nakon toga se odselio u SAD. Tu ga je zatekla i nova presuda Vrhovnog suda Crne Gore, koji ga je 2001. osudio na 13 godina. Zbog njegovog mesta prebivališta, predmet je ustupljen Trećem sudu u Beogradu, koji je zatim raspisao Interpolovu poternicu. Sredinom jula 2009. godine, Laušević je privođen u Njujorku zbog boravka bez emigracione vize, ali mu je boravak odobren zbog žene i ćerkice, američkih državljana. Sredinom septembra 2009. iste godine, tadašnji Treći opštinski sud povukao je međunarodnu poternicu za glumcem koja je raspisana 2002. godine zbog dosluženja zatvorske kazne za dvostruko ubistvo.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.