Reklame


U Skoplju je umro prvi predsednik samostalne Republike Makedonije Kiro Gligorov.
Povodom smrti prvog predsendika nezavisne Republike Makedonije Kire Gligorova, sutra će u Makedoniji biti dan žalosti. Gligorov, nekadašnji član Predsedništva SFRJ i prvi predsednik nezavisne Republike Makedonije, umro je noćas u svom domu u Skoplju u 94. godini.
Bio je jedan od vodećih makedonskih politicara u vreme socijalističke Jugoslavije, ali i nakon njenog raspada i osamostaljenja Makedonije.
Na početku raspada Jugoslavije, pozvao je makedonske vojnike da se povuku iz Jugoslovenske narodne armije (JNA), a potom sa generalom JNA Blagojem Adžićem dogovorio mirno povlačenje jedinica iz Makedonije. Tako je od 1991. godine Makedoniju mirnim putem, referendumom, doveo do samostalnosti.
U dva predsednička mandata Gligorov je promovisao politiku ekvdistance prema svim susedima- Srbiji, Grčkoj, Bugarskoj i Albaniji.
U vreme njegovog mandata dogodili su se najvažniji događaju u makeodnskoj savremenoj istoriji, od proglašavnje nezavisnosti 8. septembra 1991. godine, preko donošenja Ustava nešto kasnije, do prijema Makeodnije u UN.
Na funkciji predsednika Makedonije nalazio se do 1999, a oktobra 1995. godine preživeo i atentat u centru Skoplja, čiji počinioci do danas nisu otkriveni.
Gligorov je rođen 3. maja 1917. godine u Štipu. Gimnaziju je završio u Skoplju, a 1939. Pravni fakultet na Univerzitetu u Beogradu. Bio je učesnik partizanskog pokreta od 1941. godine i posle rata obavljao niz najviših državnih i partijskih funkcija u Jugoslaviji.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.