Reklame


Po­ru­ka Sr­bi­ma šta o nji­ma zai­sta mi­sle... Ha­ški tribunal
Po­ru­ka Sr­bi­ma šta o nji­ma zai­sta mi­sle... Ha­ški tribunal
Haški tribunal ne priznaje pravoslavne verske praznike, pa tako u kalendaru zvaničnih datuma koji će se praznovati u ovom sudu i pritvorskoj jedinici Sheveningen tokom 2012. godine nema pravoslavnog Božića i Vaskrsa! Istovremeno, katolički i muslimanski verski praznici uredno su navedeni kao zvanični praznici Ujedinjenih nacija koji će se praznovati u Haškom tribunalu!


Pored 2. januara, kada će biti obeležena Nova godina, kao neradni dani se navode katolički Veliki petak 6. aprila, Uskršnji ponedeljak 9. aprila, Duhovi 28. maja, te prvi i drugi dan Božića 25. i 26. decembra naredne godine, kao i muslimanski praznici - R%Ramazanski bajram 20. avgusta i Kurban-bajram 26. oktobra. Svi navedeni katolički i muslimanski verski praznici su i ranijih godina navođeni kao zvanični praznici, a kad je reč o obeležavanju pravoslavnog Vaskrsa i Božića, Haški tribunal je zadržao dosadašnju praksu i njihovo praznovanje nije planirano ni naredne godine.
Diskriminacija
Sagovornici Pressa RS se slažu da je ovo samo još jedna od stvari koja potvrđuje antisrpsku orijentaciju suda u Hagu i podsećaju da srpski pritvorenici u Sheveningenu ne mogu na dostojanstven način da proslave ni svoje krsne slave. Oni dodaju da Srbi u Sheveningenu veoma često umesto slavske gozbe jedu splačine iz pritvorske kuhinje, a o kakvoj hrani je reč, tvrde oni, najbolje se nedavno pokazalo kada su haške sudije sa gnušanjem odbile pritvoreničku hranu koju je lider SRS Vojislav Šešelj doneo u sudnicu i ponudio im da je pojedu.
Potpredsednik SDS-a i bivši predsednik BORS-a Borislav Bojić kaže da nije iznenađen, jer od institucije kakva je Haški tribunal nije ni očekivao ništa drugo.
To je neviđena diskriminacija i najmanje što treba uraditi je da se uputi protest. Nažalost, opšte je poznato da se taj sud koji se zalaže za pravdu i pravičnost, od svog osnivanja prema Srbima odnosi nepravedno i nepravično. O Haškom tribunalu je do sada sve rečeno, a izostavljanje pravoslavnih praznika iz prazničnog kalendara samo potvrđuje antisrpski karakter te nazovipravosudne institucije - kaže Bojić.
Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić šaljivo kaže da Haški tribunal očigledno nije shvatio koje veroispovesti mu je najveći broj stanovnika.
- Morali su o tome da vode računa i da prilagode bar praznični kalendar. Ali u Hagu se očigledno ponašaju kao da je reč o teritoriji BiH u kojoj je poželjno diskriminisati Srbe na bilo koji način. Pošto je Haškom tribunalu najvažnije da osudi što veći broj Srba, onda to perverzno ponašanje prema pritvorenim Srbima nije iznenađujuće - kaže Vasić.
Nerazumno i bahato
Iz te institucije, nastavlja on, godinama su dizali hajku i vršili pritisak na Srbe da isporuče generala Ratka Mladića, a kada je napokon isporučen, ispostavilo se da nisu uopšte pripremili optužnicu protiv njega.
- I ta priča sa praznicima predstavlja jedan improvizovani odnos koji se graniči sa nipodaštavanjem pritvorenih Srba - kaže Vasić.
Generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić kaže da ne vidi razumno objašnjenje za ovakav potez tribunala, ističući da time potpuno providno i otvoreno pokazuje svoj antisrpski karakter.
- Da je tamo pritvoren samo jedan Srbin, zbog poštovanja njegovih ljudskih prava trebalo bi praznovati i pravoslavne praznike. Međutim, svi znaju da je većina optuženika smeštenih u Sheveningenu pravoslavne veroispovesti, tako da bi bilo, najblaže rečeno, potpuno normalno da su među zvanične praznike uvršteni i pravoslavni Božić i Vaskrs - kaže Rodić.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.