Reklame



Sve prognoze govore da će nas i dogodine žestoko šibati kriza. Većina će na plate i dalje čekati po nekoliko meseci
KOVERTA srećnika koji će i u 2012. godini imati posao biće svakog meseca ista, a cenovnici će je, sasvim sigurno, preticati. Većina će na plate i dalje čekati po nekoliko meseci. Neće jenjavati strah od otkaza, a šansa da se nađe posao biće jednaka onoj da se osvoji “loto” premija. Muškarci će morati duže da rade do penzije, a oni koji su navikli da mnogo troše, moći će da računaju samo na koju hiljadu više. Zaduženima će biti najteže. Krediti će vezivati ruke dužnicima.


Najveći izazovi u 2012, prema mišljenju guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića, biće kako postići željeni nivo privrednog rasta i zaposlenosti, posebno zbog problema u evrozoni koji mogu uticati na ekonomsku aktivnost i uslove finansiranja javnog duga Srbije.
- Građani bi trebalo da budu svesni situacije u kojoj se država nalazi i da je trenutak, u kome smo, bolan. Srbija postepeno dolazi u situaciju da troši samo onoliko koliko stvara. Nova 2012. godina biće godina izazova, ali inflacija neće biti tema broj jedan. Već u prvim mesecima naredne godine ući će u predviđene - kaže guverner.
Prema projekciji NBS, inflacija u Srbiji na kraju marta 2012. biće ispod 5,7 odsto, a cilj za kraj naredne godine je četiri odsto - plus minus 1,5 odsto.
POSKUPLjENjA
POČETAK Nove godine biće u znaku poskupljenja! Tržište će biti dobro snabdeveno osnovnim namirnicama i robom široke potrošnje, ali dobar deo artikala plaćaćemo skuplje nego do sada. Najveći cenovni udar potrošačima dolazi od akcizne robe, tako će već u prvim danima 2012. godine poskupeti veliki broj proizvoda i usluga, koji su pod kontrolom države.
Za dva do 12 odsto skuplje će se prodavati cigarete, alkoholna pića, kafa, gorivo... Pored akcizne robe, nove cene uvećane za nekoliko procenata stići će i za neke prehrambene proizvode, kućnu hemiju pojedinih dobavljača. Najavljuje se i poskupljenje konzervisane robe, začina, nekih slatkiša i to u rasponu od dva do četiri odsto.
Polovinom januara pušači će do 10 odsto više plaćati cigarete. Kutija će poskupeti od pet do 10 dinara, kao posledica usaglašavanja cena sa rastom akciza i godišnjom inflacijom. Za oko pet odsto više koštaće nas i crni napitak ili desetak dinara više za standardno pakovanje nego sada.
Stručnjaci ukazuju na to da nas, kao i obično, najveća poskupljenja očekuju u prvom delu godine. Svaki početak godine obeleži “cenovni šok” zbog skoka akciza, ali i skupljih energenata.
- U tom periodu uvek dolazi do naglog rasta inflacije i naglašene cenovne tenzije - kažu ekonomisti i dodaju da će tako biti i 2012.
TEŽE DO POSLA
BITKA za opstanak na poslu, nažalost, nastaviće se i u 2012. godini. Izvozna preduzeća već osećaju efekte krize, jer su narudžbine sve manje. Oni koji posluju sa domaćim partnerima, s druge strane, i dalje će muku mučiti sa naplatom. A kada treba štedeti, iskustvo prve krize je to pokazalo, radna snaga je prvi izbor.
Mračne prognoze upozoravaju da bi ova godina bez posla mogla da ostavi čak 100.000 radnika. Preduzetnici su upozorili da to sledi vrlo brzo pošto se bankama nametne obaveza da zabrane isplatu plata bez dokaza o plaćenim porezima i doprinosima. Ova pravila, koja bi mogla da zažive polovinom 2012. godine, deo zaposlenih će najpre ostaviti bez zarade, a vrlo brzo i bez posla.
Spokoj neće vladati ni u delu državne administracije. Izbori donose rizik “prekombinovanja” snaga, a to znači i novu postavku među imenovanim kadrom.
DOČEKATI PENZIJU
TOKOM 2012. godini, pravo na starosnu penziju može da ostvari muškarac sa 40 godina staža i najmanje 53 godine i osam meseci života. Žene će se u 2012. penzionisati po važećim odredbama, što znači 35 godina i staža i 53 godine starosti. Od 2013. će se i njima podići starosna granica za četiri meseca i produžiti potreban radni staž. Muškarci koji nemaju dovoljno staža i dalje će u penziju ići sa punih 65, a žene - sa 60 godina života.
Starost od 53 godine i osam meseci je neophodna i za penzinisanje radnika sa beneficiranim stažom. Menjaju se uslovi i za policijske službenike, pripadnike BIA, VBA i VOA, zaposlene u Ministarstvu spoljnih poslova, u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Poreskoj policiji, profesionalnim vojnim licima. Oni će od 1. januara 2012. u penziju moći da idu najranije sa 53 godine i četiri meseca života i 20 godina i osam meseci staža. A uslov je da su najmanje 10 godina i osam meseci efektivno proveli na radnim mestima gde se staž računa sa uvećanim trajanjem.
KREDITI ZA HRABRE
GRAĐANI će dogodine teže uzajmljivati kod banaka, i to prvenstveno zbog već naraslih dugovanja i krize koja uveliko pogađa kućne budžete.
- U 2012. godini banke će nastaviti sa kreditiranjem stanovništva, a kao i do sada tražnja klijenata će u najvećoj meri biti usmerena na dinarske gotovinske i stambene kredite, kako komercijalne, tako i kredite sa subvencijom - kaže za “Novosti” Nikola Vuletić, direktor Direkcije za komercijalne poslove Unikredit banke. - Građani sa urednom kreditnom istorijom svakako mogu da očekuju dalju podršku banaka, bez značajnijih pomeranja u visini kamatnih stopa.
Vuletić ističe da će banke u 2012. godini značajnu pažnju posvetiti klijentima koji kasne u namirivanju svojih obaveza.
- U narednoj godini očekujemo da će građani osetiti sve pozitivne efekte novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga - ističe on.
Jedna od novina koju najavljuje državni vrh za 2012. biće i olakšani uslovi za dobijanje subvencionisanih stambenih zajmova, za šta je budžetom predviđeno 1,2 milijarde dinara. Tako bi učešće trebalo da bude pet, umesto deset odsto. Kamatna stopa nešto je niža i iznosiće šestomesečni euribor plus 4,5 odsto godišnje. Uklonjena je i starosna granica, koja je do sada bila 45 godina. Kredit će, ipak, morati da se otplati do 70. rođendana.
- Sosijete ženeral banka je u ovoj godini, u sektoru za rad sa stanovništvom, zabeležila rast plasmana od preko 20 odsto, a takav rast se planira i u sledećoj godini - najavljuje za “Novosti” Miroslav Rebić, član izvršnog odbora ove banke. - Svakako planiramo i da nastavimo da kreditiramo građane koji žele da putem kredita reše svoje stambeno pitanje. Što se tiče najava za novi program subvencija, mi ćemo se, kao i uvek do sada, svakako uključiti i u taj program.

PREIZBORNA ZIMA NAJTOPLIJA
CENA struje u Srbiji ostaće ista, po svemu sudeći, do najavljenih izbora. „Elektroprivreda Srbije“ još ne planira da zatraži poskupljenje, pa bi odluka o novom cenovniku mogla da bude doneta tek posle maja. Baš zato će predizborna zima biti najtoplija, i najjeftinija, onima koji TA peći budu uključivali samo noću.
Snabdevanje gasom postaće još stabilnije na duže staze, kada “Srbijagas” i “Gasprom” u martu sklope desetogodišnji ugovor.
Ovaj dokument doneće i 12 odsto niže cene u nabavci, ali se to neće odraziti na račune domaćinstva. Dok u “Srbijagasu” tvrde da je realna cena plavog energenta sada za 20 odsto manja, novi zahtev za poskupljenje neće podneti pre sledećeg leta.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.