Reklame


Četvorocifrene zarade preko interneta
Veliki broj ljudi rado bi zarađivao novac od kuće. To je moguće ako posedujete računar i internet. I ako postoji fleksibilnost onih koje traže i koji nude posao.
Spisateljica Nikol Rensman radi kod kuće. U trenucima kada ne piše roman, novac zarađuje radeći preko interneta.

Na taj način spisateljica postaje „klikvorker“, dakle, neko ko je plaćen po broju klikova. „Na internet-stranici nađem ikonicu sa nacrtanom stolicom, kada to otvorim, nađem određeni link, obradim tekst, pošaljem ga i preuzmem sledeći tekst.“

"Koliko redova morate da napišete za tu 'stolicu'“?

"Ovde imam 50 do 110 reči, ne znam koliko je to redova, šest, sedam, osam, otprilike.“

"I kako ste plaćeni za taj posao?“

"75 centi po 'stolici'. To naravno nije mnogo, ali se brzo radi.“


Pre nego što neko stekne pravo da radi kao „klikvorker“ mora da položi različite testove na internetu. Od tih testova zavisi koju će vrstu zadatka dobiti. Naravno, što je zadatak zahtevniji veća je i zarada. Danijel Marc iz „Klikvorkera“ kaže: „Imamo saradnike koji svakog meseca zarade trocifrenu, čak i četvorocifrenu sumu.“

Ovakva vrsta rada ne podrazumeva rad sa kolegama, određeno radno vreme, naravno, nema ni socijalnog osiguranja. Zarada iznosi od osam do 18 evra po satu, u zavisnosti od brzine kojom Nikol Rensman radi. Do sada nije imala priliku da upozna svoje poslodavce.
Jedan od njenih klijenata je Klikvorker. Kompanija je upravo otvorila kancelariju u SAD. Koncept njihovog poslovanja veoma je tražen, kaže direktor Kristijan Rozenih. Za kompaniju širom sveta radi veliki broj saradnika. Cela ideja se zove "Kraudsorsing“.

"'Kraud' znači gomila, a 'autsorsing' - izmeštanje (poslovnih procesa). Ideja podrazumeva da se proces rada ne odvija u jednom preduzeću koje zatim traži saradnike nego je reč o velikom broju saradnika koji se nalaze svuda po svetu“, kaže Rozenih. 

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.