Reklame


z EU traže da se pre samita Evropskog saveta 2. marta postigne dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova


BEOGRAD - Dogovor, pa kandidatura.
Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer smatra da je Srbija ostvarila značajan napredak u ispunjavanju uslova na putu ka EU, ali da je ključno i neophodno da se reši pitanje regionalnog predstavljanja Kosova.


Stigli predlozi

- Postignut je impresivan uspeh u saradnji s Haškim tribunalom. U dijalogu Beograda i Prištine značajan napredak je postignut u obezbeđivanju slobode kretanja. Ipak, potrebno je sistemsko rešenje za administrativne prelaze, kao i pronalaženje ključnog rešenja za predstavljanje Kosova na regionalnim forumima. Neophodno je da Euleksu i Kforu obezbedite rad na celom Kosovu. Treba da vidimo još konkretnih rezultata, a zaista je ostalo još malo vremena - rekao je Dežer.
Iz EU su stigli predlozi mogućeg rešenja: jedan da uz ime Kosova stoji napomena da se radi o učestvovanju bez prejudiciranja stavova zemalja članica o statusu i drugi, koji podrazumeva pozivanje na Rezoluciju 1244 SB UN, savetodavno mišljenje MSP iz 2010. i Rezoluciju Skupštine UN koja se odnosi na to mišljenje.

Prema nezvaničnim saznanjima, kosovski zvaničnici pristaće na ovu drugu varijantu, koja je, prema mišljenju Nikole Jovanovića, urednika časopisa Izazovi evropskih integracija, prihvatljiva i za nas.

- Ako se pominje Rezolucija 1244, to je za nas prihvatljivo i koja god da se druga rezolucija pomene, punu pravnu snagu ima Rezolucija SB. Nesumnjivo je da Albanci nastupaju maksimalistički i da pokušavaju da u poslednjem trenutku za sebe izvuku najviše. Ipak, EU i posrednik Robert Kuper shvataju da je Srbija izuzetno konstruktivna u ovom dijalogu i da Priština ne može da ima veto na naše evropske integracije. Ako se bude prihvatila činjenica da mi dajemo sve od sebe, pa makar se i ne postigao konačan dogovor o predstavljanju Kosova do sastanka Evropskog saveta, moguće je dobiti status kandidata - smatra Jovanović.

Razgovori u toku

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović kaže da zvanične potvrde o pristanku na predlog Srbije još nema.

- Stalne konsultacije su u toku. Mi ćemo učiniti sve da postignemo dogovor o ovome do traženog roka, ali ponavljam, od poštovanja Rezolucije 1244 nećemo odustati - ističe Stefanović.

Ponuđena rešenja:

VARIJANTA I * Kosovo/bez prejudiciranja stavova zemalja članica o statusu.
VARIJANTA II * Kosovo/uz poštovanje Rezolucije 1244 SB UN, savetodavnog mišljenja MSP (2010) i Rezolucije Skupštine UN o mišljenju MSP.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.