Reklame


Veruović tuži državu za 20 miliona dinara!

Milan Veruović

Milan Veruović (41), bivši šef obezbeđenja premijera Zorana Đinđića, traži od države 20 miliona dinara jer je ranjen prilikom atentata na predsednika vlade 12. marta 2003. godine, ekskluzivno saznaje “Alo!”. Veruović je tužio srpsku policiju jer je u njenim redovima bio Zvezdan Jovanović (46), neposredni izvršilac likvidacije.

- Tačno je da sam pokrenuo postupak za nadoknadu štete zbog fizičkih i psihičkih oštećenja. Visinu odštetnog zahteva su odredili advokati i veštaci. S obzirom na to da je na mene pucao pripadnik MUP-a Srbije država mora da snosi i preuzme odgovornost za to, jer sam u to vreme bio pripadnik policije, a to sam i sada - rekao je Veruović za “Alo!” i dodao da je imao šest teških operacija posle ranjavanja. Veruović trenutno radi kao saradnik za bezbednost kod Vuka Jeremića, ministra inostranih poslova. Posao mu je, kako je ranije objasnio Jeremić, da održava kontakte s nadležnim institucijama na pitanjima bezbednosti.

Jovanović, koji je u vreme atentata bio potpukovnik i pomoćnik komandanta Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, pucao je s prozora zgrade u Gepartovoj ulici 14 na premijera. Ispalio je dva metka “308 vinčester” iz puške “hekler i koh G3”. Prvi metak pogodio je Đinđića u grudi, dok je drugi pogodio Veruovića u stomak i zatim, rasprsnuvši se o zgradu, premijeru naneo ranu na desnoj butini. Veruović je zadobio teške telesne povrede jer mu je metak oštetio i desnu preponu.
- Osnov za naknadu štete su povrede, pretrpljeni bol, dugotrajnost njegovog lečenja, kao i neizvesnost njegovog oporavka. Visina odštetnog zahteva je u skladu s povredama, a procenu su dali veštaci. Uostalom, ako je Vuk Drašković toliku svotu dobio za uvo, može i Milan za metak, rekao je za “Alo!” Miodrag Glomazić, advokat Milana Veruovića.

Lideru SPO Vuku Draškoviću država je počela da isplaćuje 19 miliona dinara na ime odštete zbog pokušaja ubistva u Budvi i na Ibarskoj magistrali. Prilikom atentata u Budvi na Draškovića je ispaljeno sedam metaka iz automatskog oružja, od kojih su ga dva okrznula po glavi. Jedan hitac prošao mu je kroz levo uvo, a dugi okrznuo desnu slepoočnicu.
 
Mila Ðinđić: Nisam tražila odštetu
Porodica ubijenog premijera još nije tražila odštetu za njegovo ubistvo iako na to ima zakonsko pravo. Mila Ðinđić, majka ubijenog premijera, izjavila je ranije za “Alo!” da nema nameru da od okrivljenih i države traži obeštećenje za sinovljevu smrt. Ostavila je, međutim, mogućnost da porodica ipak zatraži odštetu kada bi se, kako je rekla, sto odsto utvrdila politička pozadina ubistva.

Isplaćeni milioni
Porodicama Veselina Boškovića, Zvonka Osmajlića, Vučka Rakočevića i Dragana Vušurovića, koji su stradali u pokušaju atentata na Draškovića na Ibarskoj magistrali, država je do sada isplatila po 250.000 evra. Isto toliko je dobila i porodica Ivana Stambolića, koji je ubijen 25. avgusta 2000. godine. Zbog neosnovanog boravka u pritvoru, general Vlado Trifunović dobio je 6,2 miliona dinara, a njegovi saradnici, pukovnici JNA u penziji Berislav Popov i Sreten Raduški, po 4,2 miliona dinara.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.