Reklame


Nebojša Medojević tvrdi da su Milo Đukanović i Milan Roćen dobili stotine miliona dolara, koje su uložili u izgradnju


PODGORICA - Navukao Ruse na vrat!
Nebojša Medojević, predsednik PzP, tvrdi za Kurir da je na tragu velike korupcionaške afere čiji su glavni akteri bivši crnogorski premijer Milo Đukanović i šef crnogorske diplomatije Milan Roćen. Medojević navodi da je u pitanju iznos od 300 miliona dolara, o kojem je, između ostalih, govorio i ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu.

- Šojgu je dva puta tvrdio da su ruski investitori u Kombinat aluminijuma (KAP) uložili 300 miliona dolara, dok je zvanično iz Rusije došlo deset puta manje. Kad je to drugi put pomenuo, počeli smo da istražujemo i došlo se do podataka da je prilikom privatizacije KAP ruska strana korumpirala Đukanovića i Roćena. Radi se o desetinama miliona dolara, plus 300 miliona dolara koje su Rusi dali Đukanoviću i Roćenu za biznis u vidu pozajmice - navodi Medojević.

On dodaje da su s tim parama Đukanović i Roćen krenuli u izgradnju između 130.000 i 150.000 kvadratnih metara na Crnogorskom primorju, u Kotoru i Mirištu.
- To je rađeno preko izraelske firme iza koje stoji Roćen. Stanovi i poslovni prostor su izgrađeni, ali sada to ne mogu da prodaju jer su cene pale. A Rusi sad traže pare nazad! Zbog toga je Đukanović pre pet dana išao u Moskvu, ali niko nije hteo da ga primi - navodi Medojević.

On dodaje da je jasno da su pozajmica od 300 miliona evra i privatizacija KAP povezane.
- Rusi traže da Đukanović i Roćen vrate 300 miliona dolara i, dok se to ne desi, odbijaju da KAP plaća račune, sve po nalogu Šojgua. Milo je u Moskvi pokušao da odloži plaćanje i da se vidi sa Šojguom, ali on nije želeo da ga primi - tvrdi on.
Inače, pre dvadesetak dana po nalogu vrhovnog tužioca Crne Gore Ranke Čarapić počela je istraga o tokovima novca u KAP na zahtev premijera Igora Lukšića. Inače, Šojgu će biti ispitan u vezi s tvrdnjom da je ruski tajkun Oleg Deripaska u KAP uložio 300 miliona dolara.


Iselimo Mila

Medojević je juče pozvao međunarodnu zajednicu da predsedniku DPS Milu Đukanoviću garantuje sigurno napuštanje Crne Gore kako bi se u zemlji sprovela mirna smena vlasti:
- Mislim da mu treba ponuditi da ode, pod uslovom da sa sobom ne ponese bogatstvo koje je stekao.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.