Reklame


Zlatko Nikolić: Nije slučajno što se srpski begunci služe lažnim pasošima Hrvatske! Bitno je da za osobom čiji se identitet krade nije raspisana poternica, da nema rođake i da je niko ne traži


BEOGRAD - Kriminal ne poznaje granice!
Nije slučajno što se najtraženiji srpski begunci služe falsifikovanim pasošima HrvatskeSrpski mafijaši dobijaju logističku podršku od hrvatskih kriminalaca i lakše dolaze do osoba kojima kradu identitet, a posao im je dodatno olakšan pošto je iz Hrvatske prognano više od 200.000 Srba! Međutim, mafija ništa ne radi napamet! Detaljno se proučava osoba čiji se identitet krade, a kriminalcima je bitno da za tom osobom nije raspisana poternica, da nema rođake i da je niko ne traži.
 
Ovo je za Kurir rekao kriminolog Zlatko Nikolić, objašnjavajući zašto skoro svi srpski begunci kod sebe imaju hrvatske pasoše! Luka Bojović (39), Vladimir Milisavljević Budala i Siniša Petrić, koji su 9. februara uhapšeni u Španiji, samo su neki od begunaca koji su se služili dokumentima iz Hrvatske.
 
Lakše se putuje
- Nekad se falsifikuje ceo dokument, a nekad samo ime, prezime i drugi podaci. S hrvatskim pasošima ranije se lakše putovalo u zemlje članice EU i NATO jer su Hrvati u tim državama bili tretirani kao dobri, a Srbi kao loši momci - kaže Nikolić.
Hrvatski ministar policije Ranko Ostojić ocenio je kao zastrašujuću činjenicu da međunarodni kriminalci imaju hrvatske pasoše!
 
- Ne samo da je zastrašujuće nego Hrvatsku kao državu poražava činjenica da su srpski kriminalci najvišeg ranga opskrbljeni hrvatskim pasošima i drugim dokumentima, da hrvatske pasoše imaju ruski mafijaši, da su se njima služile ubice Zorana Đinđića i da sve to traje godinama - izjavio je Ostojić .
 
Saradnja
On je rekao da istragu treba da utvrdi kako su se hrvatski pasoši našli kod pripadnika „zemunskog klana“.
- Uveren sam da će policija na temelju razmene podataka u međunarodnoj saradnji doći i do tih informacije. Prema našim saznanjima, trenutno je u opticaju oko 200 hrvatskih pasoša kojima se koriste kriminalci iz Hrvatske, ali i svih država s područja bivše Jugoslavije. Deo njih podigli su u policijskim upravama, dok je drugi deo nabavljen u diplomatskim predstavništvima, a način na koji su kriminalci došli do tih pasoša tek treba utvrditi - zaključio je Ostojić.
 
 

Mostarski kontingent
Iz hrvatskog konzulata u Mostaru 1999. godine ukradeno je 930 pasoša koje su, nakon toga, koristili mnogi kriminalci sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Međutim, putne isprave iz takozvanog mostarskog kontingenta odavno nisu u upotrebi jer su serijski brojevi ukradenih pasoša iz Mostara ubačeni u sistem Interpola. Hrvatski pasoš ukraden iz Mostara imao je i Milorad Ulemek Legija.
 
Luka Bojović
Prilikom pretresa njegovog stana u Valensiji policija je našla dva hrvatska pasoša na imena Damir Ignjatović i Ivan Valentić. Bojović je uhapšen u Španiji, po poternici Srbije koja je za njim raspisana 2010. 
 
 
 
Vladimir Milisavljević
Koristio je hrvatske pasoše s imenima Marijan Barišić i Goran Ljubišić. U Srbiji je već osuđen na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića. Očekuju ga  suđenja za ubistva koja je  počinio za Bojovića.
 
 
 
 
Sretko Kalinić
Ovaj član „zemunskog klana“ imao je hrvatski pasoš na ime Milivoje Mandić. Pasoš je, navodno, nabavio preko Bojovićevog kuma Cvetka Simića. Platio ga je 26.000 evra, a izdat mu je u hrvatskom konzulatu u BiH.
 
 
 
 
Siniša Petrić
Koristio je hrvatski pasoš na ime Goran Ljubišić. Petrić je u Srbiji osuđen na 15 godina zatvora zbog razbojništava, a uhapšen je u Valensiji zajedno sa Bojovićem i Milisa­vljevićem.
 
 
 
 
Milorad Ulemek
Posle ubistva premijera Đinđića koristio je pasoš na ime Vlado Vukomanović. Ulemek je organizator ubistava Đinđića, zatim Ivana Stambolića i članova SPO na Ibarskoj magistrali. Osuđen je na 40 godina zatvora.
 
 
 
 
 
Darko Šarić
Pljevaljski narko-bos ima hrvatski pasoš, koji mu je izdat u konzulatu te države u Mostaru. Intere­santno je da je u dosijeu ovog pasoša otisak kažiprsta zaista Šarićev, dok ime i ostali podaci pripadaju drugoj osobi.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.