Reklame


Iz daleke Albanije u novovaroško selo Debelja stigla je nevesta Vesna Stajkić (20). Snajku i dvadesetak svatova koji su posle dva dana puta pristigli iz sela Vrake kod Skadra na pragu porodičnog doma na padinama Javora razdragano su dočekali Vida (71) i Mile (75) Jelić, roditelji mladoženje Ilije (36), i sve ih bogato darivali, kako to običaj u ovom kraju nalaže.

Snajka iz Albanije
Snajka iz Albanije
U domaćinstvu porodice Jelić, pod čijim krovom u zadruzi žive tri generacije stočara na glasu, slavilo se do zore, a i kako ne bi kada se u ovom selu vrednih domaćina i statistih momaka retko organizuju svadbena veselja. Mladenci Ilija i Vesna, Srpkinja iz Albanije, upoznali su se krajem decembra u Sjenici, gde je Vesna boravila u poseti sestri Dragani, koja se pre nekoliko godina udala na Pešter u familiju Pejaković. Do prvog viđenja došlo je na nagovor Ilijine sestre Dušice.
Veselje za pamćenje: Svadba u Skadru
Veselje za pamćenje: Svadba u Skadru
- Srećom, Vesna nije poput naših devojaka koje pate za gradom. Pre prosidbe dolazila je sa roditeljima u Debelju i vedela da ovo nije nikakva nedođija, bogu iza nogu, i da se i ovde, u ovoj netaknutoj prirodi, može lepo živeti. Sela u ovom delu Srbije su, nažalost, puna neženja i svadbe su retkost jer je devojkama draži grad. Imao sam ja nameru i ranije da se ženim, ali su mi neke devojke rekle da će pre ostati neudate, nego doći u Debelju - priča mladoženja Ilija Jelić.

Vesna Stajkić je jedna od 300 devojaka hrišćanske veroispovesti iz Albanije koja se udala u Srbiju, a na put u novi dom ispraćena je sa jednog od najlepših svadbenih veselja organizovanih u Skadarskoj regiji, a priređenih devojkama koje su životnog saputnika našle sa ove strane međudržavne međe.
Dočekali snajku: Mile i Vida sa mladencima
Dočekali snajku: Mile i Vida sa mladencima
Svadbeno veselje u Debelji biće organizovano na leto, kod koliba stočara na Rudinama, gde je na širokim pašnjacima dosta mesta za kolo i šatru sa velikim brojem zvanica.

- Konačno mi je pao kamen sa srca, a bila sam se uplašila da će Ilija momkovati doveka. Hvala bogu, kuća je puna svega, a i snajki će biti sada mnogo lakše nego meni nekada, jer su mašine u kući i na polju odmenile žensku čeljad. Ali, i pored sve blagodeti, retko koja hoće da se uda u selo - kaže mladoženjina majka Vida Jelić.
Dočekala je surova zima
Pored mladoženjine rodbine i prijatelja, u Debelji su je dočekali surova planinska zima i drugi običaji.
- Nisam se uplašila snega i leda, iako ga je u mom zavičaju retko bilo, mahom u brdima. Sigurna sam da ću se brzo navići i na ovdašnje običaje i da ću biti srećna sa mojim Ilijom i njegovom rodbinom. U mom porodičnom domu, uprkos okruženju komšija druge vere i narodnosti, srpski jezik je sačuvan, pa ne verujem da će i u tom pogledu biti kakvih problema - kaže, uz širok osmeh, nevesta Vesna.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.