Reklame

Primer Slovenije, koja je od zemlje gde se jako lepo živelo, primanja su bila na nivou razvijenih evropskih zemalja, a nezaposlenost najmanja u Evropi, a nakon toga je za samo 10 godina došla do prosjačkog štapa, do guše zadužena, sa propalom privredom. Situacija gde je postala Nemačka kolonija. Narod je nezadovoljan, demonstracije na ulicama, buna protiv vlasti. Na pragu EU je Hrvatska, Bugarska i Grčka su već članice te iste unije ali sa katastrofalnim stanjem u svojim privredama i ekonomijama. Sve ovo je na ozbiljno razmišljanjee navelo ljude koji kroje nacionalne politike u zemljama Balkana da se ozbiljno zamisle.
Činjenica je da, recimo Hrvatski proizvod, bi se jako teško mogao prodati na velikim tržištima, veleikih zemalja EU. Ono što bi mogli prodati, primera radi, moglo bi da ode na mala tržišta kakvo je tržište Litvanije, Portugala, Slovačke, a opet pod oštrom konkurencijom proizvoda iz Nemačke, Francuske i Britanije i drugih jakih zemalja EU.
Ruski predsednik Dmitrij Medvedev, još u vreme dok je bio predsednik Rusije, u razgovorima sa šefovima država ili vlada pojedinih balkanskih zemalja izneo je ideju, da bi zemljama Balkana bilo najprirodnije i najpametnije da stvore BALKANSKU UNIJU.
Takva unija bi bila ravnopravni partner u trgovinsko-ekonomskim odnosima i sa EU, Rusijom, Kinom i drugim tržištima, a zemlje Balkana, sem ekonomske stabilnosti bi se i odbrambeno homogenizovale.
Ono što gotovo je izvesno da u takvoj eventualnoj uniji ne bi bilo Albanije i Kosova, a veliki problem zbog Albanaca bi verovatno imala i sama makedonija da pristupi ovakvoj uniji.
Na proleće sledi sastanak lidera balkaknskih država, gde bi predstavnici Srbije i Bugarske ostalima predstavili projekat. Ovako nešto ne bi bilo na štetu EU, a svakako je jedino ispravno rešenje.
Šta će od toga biti, da li je to samo zamisao i želja pojedinih političko-ekonomskih krugova na Balkanu, ili je stvar koju je moguće sprovesti u delo, ostaje nam da sačečakamo i uverimo se sami.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.