Reklame


Otkriva se ko naoružava sirijske pobunjenike: Alep (Foto Beta)
Finansijer je bila Saudijska Arabija, a dostavu je izvršio Jordan
Vašington – Saudijska Arabija finansirala je veliku nabavku pešadijskog naoružanja iz Hrvatske i uz pomoć Jordana ga dostavila sirijskim pobunjenicima, piše jučerašnji „Njujork tajms” pozivajući se na neimenovane zvanične izvore. Prve količine su prispele u decembru i pobuni protiv Asada su dosad omogućile da izvojuje male taktičke pobede.
Prema „Njujork tajmsu”, ovo je signal zaokreta nekoliko vlada ka aktivnijem pomaganju sirijske opozicije i deo napora da se parira naoružavanju Asadovih snaga, u čemu najviše učestvuje Iran. Novo oružje se dostavlja pre svega „sekularnim snagama” u redovima pobunjenika, kako bi se ojačao njihov uticaj, s obzirom na to da je nedavno konstatovano da su džihadistički elementi među njima u ekspanziji, pre svega zato što su bolje opremljeni..
Ovo bi mogao da bude i dokaz da se u nekim zapadnim prestonicama, u Vašingtonu pre svega, menja dosadašnja politika uzdržanosti kad je reč o vojnom opremanju protivnika Asadovog režima, pre svega zbog bojazni da će oružje završiti u rukama islamskih ekstremista bliskih Al Kaidi.
Uloga SAD u kupovini hrvatskog oružja – reč je pre svega o viškovima koji su proglašeni „neperspektivnim” zaostalim još od „domovinskog rata” tokom devedesetih – nije jasna, mada sve upućuje da ovako nešto ne bi bilo moguće bez makar diskretnog blagoslova Vašingtona. Ovde niko nije želeo da zvanično komentariše američko učešće, ali se „Njujork tajms” poziva na izveštaj „jednog hrvatskog dnevnika” („Jutarnji list”), koji piše da su SAD po svoj prilici „bile posrednik”.
Od ranije je poznato da CIA ima ulogu u „verifikaciji” mnogobrojnih pobunjeničkih grupa u Siriji, ali to dosad nije za rezultat imalo formalno izdvajanje neke od njih kao „glavne”. Oklevanje Vašingtona da konkretnije pomogne pobunu zamalo nije miniralo planirani susret novog državnog sekretara Džona Kerija sa pobunjeničkim liderima u Rimu – zapretili su bojkotom – ali je ova vrsta „diplomatskog šamara” Americi, kako javljaju ovdašnji mediji, izbegnuta u poslednji čas.
Prema „Jutarnjem listu”, reč je pre svega o protivoklopnom naoružanju koje se jasno vidi na novijim snimcima aktivnosti pobunjenika dostupnim preko „Jutjuba”. Konkretno, o raketnim bacačima M79 („osa”) i RPG-22, ručnim bacačima granata RBG-6 i bestrzajnim topovima M60.
Ovi bacači granata se proizvode u riječkom „Metaliku”, ali, kako napominje „Jutarnji list”, i u Turskoj, SAD i Južnoj Africi. U izveštajima se ne pominje municija, ali se podrazumeva da je i ona u paketu, pošto je Hrvatska trenutno ima u obilju: oko 15.000 tona.
Kao dokaz za isporuke iz Hrvatske, uzima se i sletanje velikih jordanskih transportera kompanije „Džordanijen internešenel er kargo” („iljušini 76”) na aerodrom „Pleso”, 14. i 23. decembra i 6. i 23. januara. Šta piše u deklaracijama njihovog tereta nije poznato, ali se napominje da je jedna hrvatska firma potpisala „legalni komercijalni ugovor” o prodaju naoružanja Jordanu.
Što se hrvatske vlade tiče, njen zvanični stav je da poštuje sankcije i zaraćenim stranama ne prodaje oružje. Postoji doduše, tvrdi „Jutarnji”, odluka o prodaji neperspektivnih sredstava, ali su podaci o kupcima državna tajna.
M. Mišić

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.