Reklame


Najmanje šest tankova sa radioaktivnim otpadom u nuklearnom rezervatu Hanford u državi Vašington curi, saopštile su danas vlasti i zatražile veću federalnu pomoć da bi se očistila lokacija gde je u vreme Hladnog rata proizvođeno gorivo za atomske bombe
Ekološka katastrofa preti SAD? Procureo radioaktivni otpad
Guverner Vašingtona Džej Insli, rekao je da stepen curenja na mestu gde je pravljeno gorivo za nuklearne bombe i koje je zatvoreno pre 25 godina "zabrinjavajući".
"Ne postoji neposredna opasnost po zdravlje ljudi zbog novoutvrđenog curenja koje je samo na pet milja od reke Kolumbija", rekao je guverner prilikom susreta sa sekretarom za energiju SAD Stivenom Čuom u Vašingtonu.

Curenje nuklearnog otpada samo je povećalo decenijama staro zagađenje tla u toj oblasti iz tankova u Henfordu i preti da dodatno zagadi podzemne vode ispod poligona, ali prema rečima zvaničnika ne postoji neposredna opasnost od zagađenja reke Kolumbije.

Insli je rekao da ga je Ču u petak obavestio da iz šest starih tankova sa jednostrukom metalnom oblogom curi radioaktivni materijal. Guverener je rekao da je prvobitno rečeno da curi samo jedan rezervoar, da je kasnije utvrđeno da curi iz šest metalnih kontejnera, ali da stručnjaci nisu adekvatno bili procenili dobijene podatke.
"To svakako postavlja ozbiljna pitanja oko pouzdanosti svih 149 jednostrukih tankova sa radioaktivnom tečnošću i muljem u Henfordu", rekao je on.

Insli je rekao da im je potreban novi sistem za uklanjanje otpada iz ostarelih tankova i da je ohrabren saznanjem da departman za energiju razmatra opcije za ubrzavanje procesa uklanjanja radioaktivnog otpada, prenele su agencije.

Nuklearni poligon Henford, 300 kilometara jugoistočno od Sijetla korišćen je za proizvodnju plutonijuma za bombe koje su dovele do kraja Drugog svetskog rata. Proizvodnja je povećana da bi se zadovoljile potrebe tokom Hladnog rata, ali su reaktori zatvoreni 1987. Na sajtu postrojenja piše da su procesi za proizvodnju ostavili čvrsti i tečni otpad koji predstavlja opasnost po lokalnu okolinu.

Milioni litara radioaktivnog otpada je smešteno u ukupno 177 tankova na toj lokaciji, prema departmanu za energiju, koji se još 1989. dogovorio sa vlastima države Vašington da očisti taj otpad iz Henforda.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.