Reklame


Zemljotres jačine 4,8 stepeni po Rihteru pogodio je kasno sinoć centralni deo Italije, dok je zemljotres jačine pet stepeni Rihtera jutros pogodio Sredozemno more jugoistočno od Kalamate.
Crkve su danas zatvorene i privremeno su podignuta dva šatora za smeštaj uspaničenih građana u mestu Sora blizu Rima, posle tri potresa u centralnoj Italiji koji su juče izavali paniku, ali nisu pričinili veliku materijalnu štetu.

Zemljotres jačine 4,8 stepeni Rihterove skale, koji je pogodio Frozinone, između Rima i Napulja, na dubini od 10,7 kilometara, naterao je ljude da istrče na ulice, a zgrade su se tresle i u centru Rima.

Posle zemljotresa koji je trajao 10 sekundi, tokom noći su usledila dva manja potresa u blizini Frozinonea i L'Akvile u regionu Abruco.

Jedan 63-godišnja žena iz mesta Izola del Liri, blizu Sore, dobila je infarkt tokom prvog zemljotresa i preminula je u bolnici.

Italijanska vatrgosna služba je saopštila da nije bilo povređenih, niti veće materaijalne štete, mada je jedna zgrada u Sori privremeno zabranjena za upotrebu.

Crkve su zatvorene dok se ne obave neophodne provere, a dva šatora su podignuta kako bi u njih mogli biti smešteni stanovnici koji se plaše da se vrate kući, prenosi AFP.

"Bilo je to strašno iskustvo. U kućama se sve prevrnulo, ramovi za slike, knjige. Podigli smo dva šatora sa grejanjem za smeštaj onih koji ne žele da se vrate kući. Mnogi su spavali u automobilima", kaže gradonačelnik Ernesto Terzinji.

Abruco je 2009. godine pogodio katastrofalan zemljotres jačine 6,3 stepena u kome je poginulo 309 ljudi.

Sud je juče proglasio trojicu italijanskih graditelja i jednog tehničara krivim za višestruko ubistvo nakon što se jedna spavaonica koju su oni obnovili i potvrdil njenu bezbednost srušila u zemljotresu 2009. u L'Akvili, usmrtivši osam studenata.

Zemljotres u Sredozemnom moru dogodio se jugoistočno od Kalamate.

Zemljotres je registrovan u 7.42 po lokalnom vremenu i za sada nema izveštaja o šteti, javlja Rojters.

(Tanjug, foto: screenshot) 

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.