Reklame


Bivši hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ivan Vekić izjavio je da su tokom rata 1991. godine morali da likvidiraju i srpske civile, jer je tada Hrvatska bila izložena unutrašnjoj pobuni i spoljnoj agresiji
"Morali smo da ubijamo srpske civile"
"Jesmo li nekoga ubili? Jesmo" Rat se ne može dobiti, a da se ne usmrti neprijatelj. Međutim, boli me bestijalnost neprijateljskih zločina, jer ko nije video odsečenu dečju glavu ili izmasakrirane policajce iz Borova Sela, ne zna šta je rat" izjavio je Ivan Vekić svedočeći na suđenju za ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti u Sisku Vladimiru Milankoviću i Dragi Bošnjaku.


"Mi smo u ratu imali veliki problem, a to je bio prepoznati ko su civili među neprijateljima. Da li je civil onaj koji se tako oblači, a ima skrivene namere i neprijateljski je nastojen? Ako smo bili u mogućnosti takve ljude smo likvidirali" izjavio je Vekić.

"To smo morali da učinimo. Imali smo spoljnu agresiju i unutrašnju pobudnu, a Hrvatska je bila puna petokolonaša. Bio je rat, a što se tiče toga šta je u ratu dozvoljeno, a šta nije, to je druga priča" dodao je bivši hrvatski ministar unutrašnjih poslova.

Vekić je izjavio i da je dva puta prošetao Siskom sa tadašnjim načelnikom policije Đurom Brodarcem, kome je rekao da se "Sisak mora odbraniti po svaku cenu", upoređujući rečenicu sa Titovom izjaviom "Prozor mora pasti".

Na upućene zamerke što je u policiju primao ljude sa dosijeom, Vekić je kratko odgovorio da se malo časnih sestara javilo, pa je morao da primi one koji žele da nose pušku.
Đuro Brodarac je bio hrvatski i bivši jugoslovenski političar, a za vreme rata je bio načelnik policije u Sisku. Uhapšen je 2011. godine zbog sumnje za saučesništvo u nestancima i ubistvima srpskih civila. Tokom istrage mu je iznenada pozlilo, pa je preminuo 13. jula 2011. godine.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.