Reklame

Nikola Tesla. Niko ne spori, u naučnim ili nenaučnim krugovima da je bio jedan od najvećih pronalazača u istoriji ljudskoga roda, Srbin po poreklu, gradjanin planete, kako je voleo reći. Mnogi njegovi izumi su promenili ljudsku civilizaciju, do te mere, da ne bi smo mogli zamisliti današnji život da ih nije bilo. Nabrajati ih, oduzelo bi nam mnogo vremena. U svoj vreme bio je hvaljen podjednako, koliko i osporavan. Uz mnoge njegove izume, mnogi su prikačili svoja imena kao pronalazači, pa još i za njegova života. Nije se odupirao tome. Sve što je radio, radio je za dobrobit celokupnog ljudskog roda, a on sam je 1943. godine umro u totalnoj bedi.
Medjutim, nakon njegove smrti, počela je besomučna trka za njegovom ostavštinom. Naravno, ta ostavština, nazovimo je tako, nije bila u zemljištu, novcu, zlatu, nekretninama. Ostavština su bili dokumenti. Američki FBI je bio najistrajniji, a na kraju je njegov sestrić Sava Kosanović uspeo, kako se smatra, da dodje u posed njegove imovine, dokumenata, koji su uglavnom smešteni u muzeju Nikole Tesle u Beogradu.
Medju tim dokumentima, ima podosta onih, koji i danas, nisu razumljivi vrhunskim fizičarima i ljudima od struke.
Medjutim, često pominjani HARP koji je postavljen na Aljasci i koji korist SAD u namene, o kojima ste imali mnogo puta prilike da pročitate i čujete, postoje još neke jako bitn stvari kojima se Tesla intezivno bavio, ali o kojima nema dokumenata. S obzirom na njegovu pedantnost, nemoguće je da ih nije bilo.
O čemu je zapravo konkretno reč i šta je tema ovog članka?!
Nikola Tesla je tvrdio da je moguće imati potpuno besplatnu energiju i jednostavno, brzo i besplatno energiju prenositi na ogromne udaljenosti. Dobar deo istraživačkog i naučnog rada je posvetio upravo ovome. U ono vreme, naravno, takva ideja je naišla na otpor oligarhije koja je kontrolisala energetiku u svetu, naročito u SAD.
Tesla je tvrdio, da bukvalno svako može imati neiscrpan izvor energije, prosto opisujući uz pomoć jednog malog štapa, antene koji bi imao negde u dvorištu ili na krovu svoje zgrade.
Tako nešto bi i danas bilo pogubno, recimo za SAD, koje imaju monopol nad naftom. Zamislite situaciju: svako može da koristi energiju do mile volje, za šta hoće do mile volje. Totalno nezgodna situacija za Arape i njihovu naftu, a i za njihove gospodare, one koji pod kontrolom drže današnje čovečanstvo. Energija pa još i besplatna u neograničenim količinama.
U ruskim naučnim krugovima je polujavna priča da je, Sava Kosanović, tu dokumentaciju od samog Nikole Tesle, još početkom 30-tih godina dobio, uz molbu da čuva to više od bilo čega i nikome ne pokazuje jer je u pitanju jako opasna stvar ako dodje u pogrešne ruke. Svima je poznato da je Sava nakon 2. svetskog rata dobio i ostatak Tesline imovine, lične stvari i dokumenta, naravno, pre toga lepo pročešljana i iz nje uzeto ono najvažnije i najznačajnije, od strane FBI. Ali, KGB još u Staljinovo vreme nije mirovao. Načuli su da je Kosanović dobio nešto od Tesle i po svaku cenu pokušavao doći do toga.
Izvesna dama, ćerka jednog od najbogatijih Jevreja u Beogradu je uspela da se intimno približi Savi Kosanoviću, a po nalogu KGB-a. Uspela je da ta dokumenta prekopira, na nepoznat način, ali još već za života Nikole Tesle, Staljin je na svome stolu imao ta dokumenta. Medjutim, rat je već uveliko goreo i besneo Evropom, SSSR je morao mnogo više da se posveti otporu Nemcima, koji su u počtku napravili neverovatne uspehe.
Nakon rata, papiri su predati najboljim ruskim naučnicima, koji su se zbunjeno češkali, verovatno psujući u sebi i samog Teslu i njegove papire. Naravno, ogromna većina svega toga je bila nejasna, iako su  bili  u pitanju neki od najvećih naučnika onoga vremena.
Staljinovom smrću, uz napomenu, da je Staljin shvatao pravu vrednost onoga što ima i izuzetno pritiskao naučnike da to rastumače, dakle, nakon Staljinov smrti, novi vodja SSSR, inače polupismeni seljak pre revolucije, Nikita Hruščov je zatvorio taj projekat.
Ćutalo se o tome i skoro je sve otišlo u zaborav, dok nakon raspada SSSR grupa mladih naučnika nije počela nanovo da čačka po tajnim arhivima u potrazi za ovom dokumentacijom. U vreme Jelcina, dok je Rusija više ličila na tajkunsko gospodarstvo nego na državu, bilo je nezamislivo dobiti traženi novac, za obnovu ovakvog projekta. Medjutim, nakon odlaska Borisa Jelcina, neko od ministra u vladi je na pravi način razumeo šta traže ovi mladi naučnici pa je preko samog predsednika Putina izmolio novac za ponovno pokretanje projekta, zapostavljenog jos sredinom pedesetih godina prošlog veka.
Entuzijazam i znanje ruskih naučnika je urodilo plodom, ali, ne tek tako i ne bez muke. Glavni problem sada nisu bile pare, već razumeti kako je to Tesla zamislio da se iz jonosfere naše planete prikuplja ogromna količina energije, koja dolazi opet iz kosmosa i koju ima sama naša planeta kao jedan veliki elektro-kondenzator. Uspeli su. Namučili se i uspeli da naprave sistem besplatnog dobijanja energije i njenog besplatnog prenosa bez gubitaka. Najpre su uspešno opskbili, snabdeli, laboratorijski kompleks koji se nalazi negde u centru Sibira, a zatim i gradić od 7000 stanovnika koji je pored laboratorije obezbede sa besplatnom energijom, tačnije strujom.
I šta sada?
Češkaju se po glavi i naučnici i vlasti Rusije.
Uradjeno ima neprocenjivu vrednost po ljudski rod, ali Rusija opet ima neprocenjive količine klasičnih energenata, nafte i gasa, arapske rezerve su na izmaku, a ruske tako reći nisu ni načete.
Sprovesti ovaj projekat u delo, tačnije planeti obezbediti besplatnu energiju za sve namene, značilo bi odreći se dolazećeg liderstva u sferi nafte i gasa.
To bi u mnogome izmenilo i sliku planete na mnogim planovima.
Najpre, svi do sada značajniji izvori energije jako štete prirodi, zagadjujući je. Bilo da je reč o naftinim derivatima ili nuklearnoj energiji. Sem što je besplatna, Teslina energija bi bila potpuno čista, ne utičući na zagadjenost planete.
Koliko bi svet bio lepši bez kablova za struju i glomaznih elektroprivrednih sistema, moći će svako da barem delimično stvori sliku u glavi.
Da li, kada i kako to biti dostupno nama smrtnicima? Ponajdamo se što skorije...

J. G.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.