Reklame


Na groblju Bozman u Kragujevcu, u 13 sati, danas će biti sahranjena Danica Ćirković (24), devojka koja je umrla čekajući na transplantaciju srca. Smrt je bila brža od njenih prijatelja, koji su za dve sedmice uspeli da prikupe 112.000 evra, a falilo je još 18.000. Pomoć države je, nažalost, izostala.
Danica u postelji s majkom
Pre 10-ak dana, Daničin otac je uspeo da razgovara s ministarkom zdravlja Slavicom Đukić-Dejanović, koja je u tom periodu imala obaveza u Kragujevcu.
Ona je, kako nezvanično saznajemo, obećala da će se lično upoznati s Daničinom situacijom i tražila da joj se dostave dokumenta.

Ipak, od države nije stigla nikakva pomoć, što je, nažalost, bilo kobno po devojku. U Ministarstvu zdravlja potvrđuju za „Blic“ da je ministarka prof. dr Slavica Đukić-Dejanović bila uključena u komunikaciju s lekarima koji su pratili zdravstveno stanje Danice Ćirković.



- Ministarka je bila informisana o tome da je tim Kliničkog centra Srbije, s prof. dr Miljkom Ristićem na čelu, bio u kontaktu s transplantacionim centrom KBC Rebro u Zagrebu, kao i da je dokumentacija devojke bila poslata u Zagreb i da se čekao donor - kažu u ovom ministarstvu.

Danica je, da tuga bude veća, preminula u ponedeljak, na dan kada je trebalo da otputuje na operaciju koja bi joj podarila novi život.

Kako kaže Slađan Rakić, odbornik iz naselja Ilina Voda, jedan od pokretača akcije „Srce za Danicu“, pribavljeno je 115.000 evra, a za put u Beč je bilo potrebno 80.000 evra.

- Akciju smo pokrenuli 29. januara, samo u kutijama za prikupljanje para našlo se 30.000 evra. Jedan čovek koji je hteo da ostane anoniman uplatio je na račun milion dinara - kaže Slađan Rakić.

Miloš Gajić (37) iz sela Krćevac kod Topole tri godine čeka novo srce. U akciji prikupljanja para za transplantaciju u inostranstvu do sada je na njegov devizni račun prispelo 78.000 evra od potrebnih 90.000. Kako je delio sličnu sudbinu s nesrećnom devojkom, kaže da je imao čast i sreću da je upozna.

- Novi direktor KCS Miljko Ristić rekao mi je da od marta ove godine ponovo treba da se počne s transplantacijama srca u Srbiji. ne znam koji sam na listi, mislim da sam prvi... A Danicu sam upoznao prošle godine u Beogradu, u bolnici. Pričali smo, i nadao sam se da će se spasti. Nažalost, umrla je pre nego što je novac sakupljen. Ja ne mogu ništa da radim, samo pomalo ustajem iz kreveta i čekam šta će mi doneti sudbina - kaže Miloš Gajić.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.