Odvajkada je poznato da je jabuka izvanredno voće koje sadrži niz vrednih sastojaka kao što su vitamini, minerali, prirodni šećer i voćne kiseline koje su neophodne za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma. Bez jabuke se ne može zamisliti pravilna i izbalansirana ishrana, ali odakle su jabuke koje kupujemo u prodavnicama?
Kako ih razlikovati: Koliko zapravo znamo o jabukama koje jedemo svaki dan?
Najpoznatije jabuke koje u Srbiji mogu da se kupe su: crveni delišes, zlatni delišes, greni smit, ajdared, jonagold, jonagored, gloster, mucu a u posednjih pet godina pojavile su se i novije sorte poput sorti gala i breburn, dok od prošle godine na našem tržištu se mogu naći i nove klupske jabuke Modi, Kiku i Pink Lady.
- Po pitanju proizvodnje jabuka u Srbiji se i dalje najviše proizvodi stara sorta ajdared dok se poslednjih godina raste proizvodnja novijih sorti koje imaju sve veću tražnju. Od svih navedenih jabuka ni jedna ne vodi poreklo iz Srbije već su to inostrane sorte koje se dugi niz godina proizvode kod nas - kaže Julka Toskić, direktor stručne službe Delta Agrara.
Stare domaće sorte poput Budimke, Petrovače su prisutne na malim površinama i njihova upotreba je uglavnom vezana za pravljenje pita i kolača zbog svoje arome.
U Srbiji se godišnje proizvede nešto više od 200.000 tona jabuka što bi generalno bilo dovoljno za podmirenje potreba domaćeg tržišta, ali je zbog stare tehnologije gajenja više od polovine čini industrijska jabuka koja kao takva nije atraktivna za prodaju u domaćim maloprodajnim lancima, pa se zato jabuke uvoze.
JABUKE NAM STIŽU IZ:
Austrije, Italije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Nemačke, Holandije, Grčke, Poljske, Francuske, Španije, Brazila, Makedonija, Novog Zelanda i Argentine.
|
Crveni delišes
Plodovi su vrlo krupni, meso ploda je žuto, pokriveno crvenom bojom koja u punoj zrelosti dostiže tamno crvenu boju.
Ukusna je i sočna, slatka i aromatična. Kanadski naučnici otkrili su da ova jabuka sardži znatno više antioksidanata nego druge sorte.
|
Greni smit
Možda najprepoznatljivija od svih jabuka i sigurno jedna od najpoznatijih, Greni Smit jedan je od najslavnijih izvoznih proizvoda Australije. Otkrivena je tako što je slučajno nikla na australijskoj deponiji smeća. Marija En Smit, baka koja ju je pronašla, otkrila je da je jabuka višenamenska, odnosno odlična kako za kuvanje tako i za potrošnju u svežem stanju. Do 60-ih godina 20. veka bila je sinonim za jabuku. Ova pomalo neobična jabuka privlači oko svojom bojom trave. Poznata je kao sorta za netipična jabučarska područja, poput Dalmacije, Istre i Baranje.
|
Jonagold
Jonagold je američka sorta nastala 40-ih godina prošlog veka, i kao što ime kaže, dobijena je ukrštanjem Zlatnog Delišesa i Džonatana. U proizvodnju je uvedena 1968. godine i od tada je postala vrlo popularna, posebno u Evropi.
Medeno sladak ukus Zlatnog delišesa i jak kiselkasti ukus Džonatana, Jonagold čine kvalitetnom slatko-kiselkastom desertnom jabukom hrskave i sočne teksture.
|
Breburn
Prvo stablo ove sorte otkriveno je na Novom Zelandu 50-tih godina 20. veka, a vremenom je postala jedna od najvažnijih komercijalnih sorti jabuke i bez sumnje prvoklasna desertna jabuka. Prva je moderna sorta jabuke koja je ukusom bliža starijim, klasičnim sortama. Takođe, Breburn je jedna od prvih dvobojnih sorti, što joj garantuje komercijalni uspeh. Hrskava je, nije tvrda i vrlo je sočna. Lagano se grize, a kožica ploda je tanka i čini se da nestaje u ustima. Svoj vrhunac postiže ohlađena nešto ispod sobne temperature.
|
Gloster
Gloster je stvoren u Nemačkoj 1951. godine.
Roditelji su mu glokenapfel i ričared.
Plod je krupan do vrlo, zarubljeno kupastog oblika, svetlozelene osnovne boje koju dopunjuje jednolično crvena.
|
Fudži
Fudži jabuka je hibrid stvoren ukrštanjem tri različite vrste.
Iako mnogi misle da je ime dobila po Fudži planini, naziv nosi po provinciji Fudžisaki iz Japana.
Njena je glavna karakteristika lepa ružičasta boja koji prekriva žutozelenu pozadinu, a njena popularnost u Japanu ne opada.
|
Elstar
lstar je još jedan uspešan, možda čak i najuspešniji, potomak Zlatnog delišesa.
Nastao je u Holandiji 50-ih godina prošlog veka.
Sočna je i hrskava jabuka, ali ne tvrda.
|
0 коментара:
Постави коментар
Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.