Reklame


Dok na Kosovu danas proslavljalju pet godina jednostranog proglašenja nezavisnosti, iz Beograda šalju poruku da u pokrajini vlada aparthejd prema Srbima. Kosovske snage bezbednosti prodefilovale Prištinom.


1 / 4

2 / 4

3 / 4

4 / 4
Svečanom paradom Kosovskih snaga bezbednosti (KSB), koju je pratilo nekoliko hiljada građana, danas je u Prištini započela glavna proslava petogodišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Jedinice počasne garde, elitnih naoružanih trupa za brzo reagovanje, kao i inžinjerijske i logističke jedinice KSB prodefilovale su ispred tribine na kojoj se nalazilo kosovsko rukovodstvo, kao i mnogobrojne međunarodne zvanice.

Nakon KSB, paradu je nastavila Kosovska Policija (KP) sa svim rodovima, počev od jedinica za specijalna dejstva (ROSU), pa do vatrogasnih jedinica.

Obraćajući se prisutnima pre izdavanja komande da parada počne, predsednica Atifete Jahjaga je rekla da je KSB jedna od ključnih snaga koje obezbeđuju sigurnost na Kosovu.

"Mi gradimo viziju za našu novu državu, viziju o (njenoj) evroatlantskoj buducnosti. Mi radimo da Kosovo bude zemlja članica Evropske unije u permanentnom prijateljstvu s Sjedinjenim Američkim Državama", kazala je ona.

Jahjaga tvrdi da se Kosovo pridržava politike dobrosusedstva i da poštuje integritet i suverenitet svih drugih država.

Govoreci na svečanosti, premijer Hašim Tači je istakao da je nezavisnost Kosova bila "san mnogih ranijih generacija i da je ovaj san danas postao realnost koju je priznalo više od polovine zemalja članica UN".

"Naša vizija je da u skoroj budućnosti postanemo članica NATO", rekao je Tači i dodao da je Kosovo na pravom putu u pravcu uključenja u EU.

U 15 časova je sednica Skupštine Kosova na kojoj će govoriti Jahjaga, Tači i predsednik parlamenta Jakup Krasnići.

Koncert najpoznatijih solista i muzičkih grupa Kosova počeće u 20 sati na trgu Majke Tereze, a potom će vatromet označiti kraj manifestacija povodom pet godina od proglašenja nezavisnosti Kosova.



Obeležavanje godišnjice nezavisnosti Kosova počelo je u petak izdavanjem svečane poštanske marke, a najviši zvaničnici Kosova u subotu su položili cveće na spomen groblja pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i na grob prvog predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

U Deklaraciji o nezavisnosti koju je 17. februara 2008. aklamacijom usvojila Skupština Kosova, navedeno je da će nezavisno Kosovo biti "posvećeno miru i stabilnosti", a da će kosovska država biti "formirana na osnovu plana Martija Ahtisarija".

"Kosovo je demokratsko, laičko i multietničko društvo" koje će prihvatiti "međunarodno civilno i vojno prisustvo". "Nezavisnošću, Kosovo preuzima međunarodne obaveze, obezbeđuje sigurnost granica sa susednim zemljama i odriče se nasilja kao načina za rešavanje nesuglasica", piše, pored ostalog, u tom dokumentu.

Dan kasnije Kosovo je priznalo osam zemalja, prvi je bio Avganistan, zatim SAD, Francuska, Albanija, Turska, Velika Britanija, Australija i Senegal.

U proteklih pet godina Kosovo je priznalo oko 90 država, među kojima su zemlje regiona, osim BiH, i 22 zemlje članice EU. Danas im se pridružio i Egipat. To su danas na zajedničkoj konferenciji za medije saopštili premijer Kosova Hašim Tači i pomoćnica predsednika Egipta za politička pitanja, Pakinam Hasan Halil El Šarkavi.

BEOGRAD: ZA HILJADU ŽRTAVA OSUĐENO SAMO DVOJE

U Beogradu je naravno, potpuno drugačije raspoloženje…Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije ocenila je danas da tamo vlada "aparthejd" za Srbe koji su obespravljeni i koji su stalna i nezaštićena meta napada.

"Na takozvanom nezavisnom Kosovu nije uspostavljena država, već aparthejd, u kome su za 1.004 srpske žrtve osuđena dva počinioca. Pozivamo međunarodnu zajednicu da prihvati realnost, a realnost je da bez istovetnog odnosa prema svima koji žive na Kosovu i Metohiji i bez osude svih zločina i počinilaca, ne može biti pomirenja i napretka", piše u saopštenja Kancelarije Vlade Srbije.

"Srbija nije i nikada neće priznati nezavisnot Kosova", piše u tekstu i dodaje se da "ništa što je nastalo na nepravdi, ne može vladati po pravu i pravdi".

"Od 17. februara 2008. godine, kada je mimo volje Saveta bezbednosti (UN) i bez obzira na potpuno odbijanje svih Srba na Kosovu i Metohiji, proglašena takozvana nezavisnost, pa do danas, desilo se 1.015 napada na Srbe", ukazuje se u saopštenju Kancelarije.

Kako se navodi, vatreno oružje je 51 put upotrebljeno protiv Srba, 11 puta su podmetnute eksplozivne naprave, 15 puta bačene ručne bombe I "molotovljevi kokteli", 25 puta su napadnuti verski objekti, oskrnavljeno je 201 pravoslavno groblje i 197 nadgrobnih spomenika je uništeno.

Deset puta su napadnuti kulturno-istorijski objekti, 135 srpskih kuća kamenovano, 48 puta na srpsku imovinu podmetani požari, 106 srpskih kuća opljačkano, zapaljeno 13 suma u vlasništvu Srba, napadnut je manastir pod zaštitom UNESKO Visoki Dečani i nije poznat tačan broj ukradene stoke, automobila, poljoprivrednih mašina.

"Četvoro Srba je ubijeno, 254 je lakše i teže povređeno, na srpsko stanovništvo je godišnje prosečno vršeno 203 napada, po jedan na svaka dva dana", piše u saopštenju.

Ocenjuje se da na Kosovu nema evropskih standarda za Srbe, a privatizacija se sprovodi isključivo u korist Albanaca, dok 40.000 srpskih zahteva za povraćaj imovine i nakandu štete "uzalud čeka na odgovor".

(MONDO/agencije, foto: Beta/AP)

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.