Reklame


Barak Obama je potpisao izvršnu naredbu kojom se uvodi kontraverzni akt CISPA
Čuvajte se: Obama ukida privatnost na internetu
Američki predsednik, Barak Obama, potpisao je dokument koji ima snagu izvršne naredbe i biće predstavljen Senatu u sredu. Predstavnički dom Kongresa je već usvojio ovaj akt, kada je od 248 prisutnih,"za" glasalo 168 predstavnika.

Potpisivanje ovog dokumenta, Obama je obrazložio zaštitom ljudi od strane hakera, navodeći kao glavni razlog uvođenja ovog akta "povećanu opasnost od sajber napada".

"Za nekoliko godina, Amerika neće morati da pogleda unazad i upita se zašto nismo ništa uradili u cilju odbrane naše sigurnosti i ekonomije" zaključio je Obama.

CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act) je u početku bio zamišljen kao zakon koji se tiče piraterije i sajber bezbednosti. Autori predloga zakona ubrzo su uvideli da neće moći da računaju na tihu ili javnu podršku internet industrije, pa su izbacili problematiku vezanu za autorska prava. Tako je CISPA postala predlog zakona koji se tiče novog načina komunikacije internet kompanija sa bezbednosnim službama i državom.

Taj zakon omogućava kompanijama kao što je Fejsbuk da dobrovoljno podele privatne informacije vezane za celokupnu aktivnost svojih korisnika kada agencije poput Nacionalne agencije za bezbednost to zatraže, i to bez sudskog naloga. CISPA je napisana tako da zaobilazi sve druge zakone koji se tiču prava korisnika, kao i politiku privatnosti sajtova i društvenih mreža.

Korisnici interneta će morati da vladinim agencijama dostave sve tražene podatke čim to zatraže, pod izgovorom borbe protiv sajber terorizma. 

Nejasan tekst predloga zakona ostavlja ogroman prostor za tumačenje određenih stavki, zbog čega će se svaka komunikacija unapred moći da okarakteriše kao potencijalna pretnja po sigurnost. Drugim rečima, sve je sumnjivo, dok se ne dokaže suprotno.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.