Reklame

Ove nedelje u Srbiju će doći prethodnica dve turske kompanije - „Dogus holding” i „Sabanci group”, koje su zainteresovane za privatizaciju Telekoma.

Požega: Akcionarsko društvo Budimka za proizvodnju preradu i promet voća i povrća i mesa i spoljnotrgovinskog poslovanja - trenutno u restrukturiranju
Kako „Blic” saznaje, cilj njihove posete je prikupljanje informacija o našem telekomunikacionom operateru, dok se eventualna zvanična potvrda o učešću u kupovini očekuje krajem meseca. Istovremeno, kompanije iz UAE zainteresovane su i za kupovinu fabrike „Budimka” iz Požege koja se bavi proizvodnjom sokova.

Nije samo Telekom predmet interesovanja “Dogus holdinga” i “Sabanci groupa”, njih zanimaju i ulaganja u energetiku, šoping-molove, hotele, stanogradnju i infrastrukturu.

- Namere ove dve kompanije iz Turske biće nam poznate kada njihovi vlasnici za mesec dana dođu u Srbiju. Na bazi prikupljenih informacija oni će doneti odluku - kaže izvor “Blica”.
Uprkos učestalim izjavama zvaničnika Vlade o tome da kupac za Telekom već postoji, prema nezvaničnim saznanjima, skoro je izvesno da prodaje akcija ovog preduzeća neće biti do kraja godine.


I menadžment Telekoma, a i Vlada Srbije razmatraju više opcija prodaje, od toga koliki udeo prodati do toga na koji način - na tenderu ili direktnom pogodbom.

Strateški partner, svi se slažu, neophodan je. Trenutno dominira uverenje da je za Telekom najbolje tražiti rešenje po modelu “Jata” i “Etihada”, odnosno naći strateškog partnera koji ne bi bio stopostotni vlasnik ove kompanije.
Prethodnih dana, međutim, mogle su se čuti ozbiljne najave o pripremi za prodaju.


Klikni za uvećanje (+) 
Siniša Mali, savetnik za ekonomiju vicepremijera Aleksandra Vučića, rekao je da sa sadašnjom strukturom vlasništva i okružen jakom konkurencijom Telekom na dugi rok ne može da opstane. Generalni princip je da treba privatizovati javna preduzeća koja posluju na tržištu, rekao je Mali.
Emiraćani su, sa druge strane, zainteresovani za nova ulaganja u fabriku “Budimka” iz Požege koja se bavi proizvodnjom sokova, marmelada i zamrznutog voća i povrća, kao i u još neke firme u Čačku koja se bavi voćem i povrćem, saznaje “Blic”.
Srbija je već potpisala više sporazuma o saradnji, a pregovara se i o novim. Sporazum je potpisan sa „Al Dahrom“ o ulaganju u navodnjavanje Srbije vredan 400 miliona dolara.
Trećina investicije odnosi se na kupovinu imovine osam propalih poljoprivrednih kombinata. Kompanija „Al Dahra“ uložiće i između 20 i 40 miliona evra u obnovu flote Jugoslovenskog rečnog brodarstva, i otkupiti 43 hektara zemljišta po ceni od 10.000 evra u Pančevu gde će se graditi luka.
 

U septembru bi trebalo da se ozvaniči rad Istraživačkog centra za visoke tehnologije kompanije „Mubadala Development“. Druga faza ovog projekta - izgradnja fabrike poluprovodnika - trebalo bi da bude realizovana u narednim godinama i zavisi isključivo od sposobnosti Vlade da obezbedi dovoljno stručnog kadra.
Drugi sporazum koji bi trebalo da bude potpisan odnosi se na gradnju nove fabrike koja bi proizvodila delove za avione „Erbasa“ i „Boinga“, a treći na ulaganja i gradnju turističkih kapaciteta u Srbiji.
Za početak bi se saradnja odvijala na obnovi turističke infrastrukture u Srbiji, pre svega u planinskim centrima poput Kopaonika ili Stare planine.


Zainteresovani su i za gradnju hotela na mestu gde se nalazi bombardovani Generalštab, ali i za projekat “Beograd na vodi“.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.