Reklame

Pre nego što je dovezena u bolnicu, udovica Josipa Broza, danima nije jela ni pila tečnost i nije se kupala, saznaje Kurir

Jovanka Broz, tanjug
Poslednje pojavljivanje u javnosti... Jovanka Broz pasoš dobila 2009. godine

BEOGRAD - Na infuziji.

Jovanka Broz (89), bivša prva dama SFRJ, primljena je juče u Urgentni centar u veoma lošem zdravstvenom stanju i lekari se bore za njen život, saznaje Kurir.

Kako saznajemo, Jovanka Broz je smeštena na Intenzivnu negu B, gde je priključena na infuziju, pošto je  u Urgentni centar primljena potpuno dehidrirana.

Rane po telu

Direktor Kliničkog centra Srbije profesor dr Miljko Ristić potvrdio je za Kurir da jeJovanka Broz primljena u bolnicu s jako niskim krvnim pritiskom i u pospanom stanju.

Jovanka Broz je primljena u stanju dehidriranosti i s jednim vidom pomućene svesti, u pospanom stanju. Po telu ima rane, dekubituse od dugotrajnog ležanja, a i gojazna je. Ima rane na dojci i na bokovima. Stigla je u zapuštenom stanju, i fizički i higijenski. U takvom stanju nalazi se osoba koja se danima nije uredno hranila niti uzimala tečnost. Vidi se i da se duže vreme nije prala - kaže za Kurir Ristić.

On dodaje da je Jovanki Broz urađen EKG i ostali rutinski pregledi, ali da laboratorijski nalazi još nisu gotovi.
- Osim oboljenja slepog creva, za sada nisu uočljiva neka druga oboljenja. Ona je u stanju da diše i nije na respiratoru, ali joj je stavljena maska s kiseonikom. Zbog opšteg stanja, ona je na granici životne opasnosti. Ostaje da se vidi kakav će efekat na nju imati rehidratacija. Možda se laboratorijskim analizama utvrdi da ima dijabetes i anemiju - ističe Ristić.

Kako nezvanično saznajemo, Jovanku Broz je u iznemoglom stanju zatekla njena sestra Nada Aleksić.
- Ona ima rak dojke, koji nije lečila, pa je on metastazirao - kaže izvor Kurira.
Blago poboljšanje svesti
Klinički centar Srbije saopštio je jutros da je nakon intenzivne terapije i nege, koji su primenjeni juče i tokom noći, došlo je do blagog poboljšanja svesti udovice bivšeg predsednika SFRJ Jovanke Broz, ali je ona i dalje hemodinamski nestabilna. U saopštenju se navodi da je Jovanka Broz pod stalnim, intenzivnim lekarskim nadzorom i da se njeno stanje detaljno prati i primenjuju mere koje su uobičajena procedura kod ovakvih stanja.
"Ukoliko bude bilo kakvih promena u zdravstvenom statusu gospođe Broz, Urgentni centar će se oglasiti saopštenjem u toku današnjeg dana, a ukoliko ne bude promena, saopštenje o njenom zdravstvenom statusu objavićemo narednog dana", navodi se u saopštenju koje je preneo Tanjug.
Veliki borac

Pisac Žarko Jokanović, koji je nedavno objavio seriju tekstova o životu Jovanke Broz, kaže da ne zna detalje o Jovankinom zdravstvenom stanju pošto je na odmoru u Crnoj Gori.
- Ona je veliki borac i ubeđen sam da će pobediti i ovu situaciju - kratko je rekao Jokanović
.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.