Reklame

Prvi utisci o Hrvatskoj nisu baš neki. Drugi su još gori, a treći nikakvi, zapisali reporteri. S druge strane, svidela im se Bosna i Hercegovina

Split, policija, potraga, srpski revolucionar, požar, kasarna u Pađenima
Novinari nedeljnika Ruski reporter proputovali su hrvatsku obalu i "popljuvali" tamošnje gostoprimstvo. Oni su biciklima od 18. jula do 10. avgusta putovali od Venecije do Beograda, a na tom su putu pošli i kroz Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu.

"Prebacivši se na dosadnom trajektu iz Venecije u Poreč, naposletku smo osedlali svoje bicikle i krenuli na put. Prvi utisci o Hrvatskoj nisu baš neki. Drugi su još gori, a treći nikakvi. Sa sedišta bicikla Hrvatska izgleda sasvim drugačije", pisali su ruski novinari o komšijama.

"U Hrvatskoj nas je dočekala nesnosna vrućina - ni kapi kiše i večita tuga u očima lokalnog stanovništva, osim u onim slučajevima kad je ono zauzeto služenjem turista. Pokušajte da sednete za sto, naslonite se laktovima o stonu dasku, poduprite desnom šakom obraz i ravnodušno gledajte svet oko sebe. Eto, tako otprilike izgleda odnos savremenih Hrvata prema planeti Zemlji", dodali su.

Nadalje, ne sviđa im se nepoverenje Hrvata prema čovečanstvu.
"Ako želite najpre da probate jednu malenu šljivu, dobićete ovakav odgovor: "Prvo kupi, pa onda probaj!".

Ono što se ruskim gostima u Hrvatskoj ipak svidelo jest gradić Krk na istoimenom ostrvu gde su večerali, zatim "čudesno" ostrvo Rab na kojem su uživali na "najlepšem spustu do mora tokom čitavog putovanja" te na kraju Plitvička jezera čiju se lepotu malo narušile kolone turiste koje su se neprestano slivale na naš nacionalni park.

Njima se svakako više svidela susedna Bosna i Hercegovina; nije im jasno kako je "ta čarobna zemlja s neverojatno liepom prirodom pretrpela čitavu tu podlost koju su ovde upriličili ljudi prije dvadesetak godina".

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.