Reklame

Slikovito - Izraelski premijer tvrdi da su Iranci već nabavili 90 odsto materijala za izradu nuklearnog oružja i da će 2013. imati atomsku bombu


Poziv na rat! Izraelski premijer Benjamin Netanjahu tvrdi da je Iran opasno blizu da proizvede nuklearnu bombu i da Zapad treba na vreme da reaguje vojnom akcijom.
Netanjahu je prilikom obraćanja Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku slikovito dočarao svoje upozorenje. On je pokazao crtež bombe nalik na eksplozivne kugle iz Diznijevih crtaća, na kojem su prikazane tri faze iranskog nuklearnog programa.

Prva, koja je već završena, odnosi se na nastojanje Irana da se domogne atomske bombe obogaćivanjem uranijuma do 70 odsto. Druga faza, koja je takođe okončana, jeste obogaćivanje do 90 odsto. Netanjahu je tu simbolično podvukao crvenu liniju i pozvao međunarodnu zajednicu da i ona povuče „jasnu crvenu liniju" i reaguje na vreme.
Reakcije medija u Tel Avivu
Izraelski mediji objavili su juče na naslovnim stranicama fotografiju premijera Benjamina Netanjahua, koji je bukvalno iscrtao „crvenu liniju" za Iran koristeći jednostavan crtež bombe. Dok se pojedini komentatori šaljivo osvrću na to što je premijer upotrebio ovo „vizuelno pomagalo nalik strip crtežu", drugi tvrde da je postigao veliki uspeh.
- Netanjahu se strip crtežima vratio u detinjstvo. Međutim, uprkos brojnim ismevanjima, slike izraelskog premijera i bombe biće objavljene u svakom novinskom izdanju širom sveta - preneo je list „Jediot Ahronot".
Najnovije tvrdnje Netanjahua samo su poslednje u nizu spekulacija izraelskih zvaničnika o tome da je Teheran nadomak atomskog oružja i da je preventivni napad na iranska nuklearna postrojenja jedino rešenje kojim može da se očuva mir.
Podstiču prkos
S druge strane, komandant iranske Revolucionarne garde general Muhamed Ali Džafari izjavio je da izraelske pretnje samo podstiču prkos Islamske Republike.
- Neprijatelj želi da nas zaustavi na našem putu, ali te pretnje samo jačaju našu odlučnost da nastavimo u istom pravcu - rekao je Džafari, koji je prošlog vikenda najavio da će se naposletku dogoditi izraelsko-iranski rat, kao i da je njegova zemlja spremna.
Takođe, misija Irana u svetskoj organizaciji u pisanom saopštenju navela je da je Izrael izneo neosnovane i apsurdne optužbe protiv isključivo mirnodopskog nuklearnog programa Teherana.
Inače, najnovije tvrdnje Netanjahua samo su poslednje u nizu spekulacija izraelskih zvaničnika o tome da je Teheran nadomak atomskog oružja i da je preventivni napad na iranska nuklearna postrojenja jedino rešenje kojim može da se očuva mir.
Međutim, vojni analitičari širom sveta smatraju da bi u slučaju takvog scenarija to predstavljalo početak trećeg svetskog rata, koji bi uništio čovečanstvo jer bi se koristilo nuklearno oružje, a u rat bi se uključile i SAD, Rusija i Kina.
Mogući pravci izraelskog napada
1. Liban - Turska (oko 2.200 km do Esfahama)
2. Jordan - Irak (najkraća ruta, oko 1.750 km do nuklearnog postrojenja „Natanz")
3. Akapski zaliv - Saudijska Arabija - Persijski zaliv ( oko 2.150 km do 'Natanza')

- neprijateljski vazdušni prostor - Irak, Turska, Sirija
- prijateljski ili neutralni vazdušni prostor - Saudijska Arabija

Nuklearna postrojenja u Iranu
Bušer - radni reaktor
Natanz - centar za obogaćivanje uranijuma, bunkera dubine od 8 - 23
Esfahan - centar za konverziju uranijuma
Arak - u izgradnji
- Sukob praktično postaje neizbežan. Iz njega se Rusija i Kina ne mogu izvući. Njihovi interesi su sada neraskidivo povezani sa iranskim. Moglo bi se reći da je Iran na neki način njihov poluprotektorat. Ako Izrael i Amerika napadnu Iran, a Rusija i Kina ne budu uradile ništa, izgubiće svoj obraz zauvek. Signaliziraće svetu da su slabe države, spremne da samo prigovaraju. Zato će se i one uključiti - navode analitičari.
Kina neće oklevati
Kineski general-major Čang Čaocčng izjavio je nedavno da, ako Amerika ili Izrael napadnu Iran, Kina ni za sekund neće oklevati u tome da zaštiti Iran, čak i ako dođe do trećeg svetskog rata!
Analitičari navode da će Izraelci najverovatnije izvršiti vazdušne napade na iranska nuklearna postrojenja, ali da je takva akcija dosta komplikovana.
S druge strane, Teheran bi odgovorio napadom na Izrael raketama dugog dometa. Takođe, Iran poseduje širok spektar pomorskog oružja. U protekloj deceniji Teheran ih je nabavio od Rusije i Kine. Oružje je razvijeno u Rusiji, a rakete su namenjene da potapaju brodove, uključujući i ogromne nosače aviona.
Američki „Njujork tajms" objavio je simulaciju prvih 15 dana rata između Izraela i Irana. Predviđa se da će Izrael prvi napasti, a da će mete biti iranska nuklearna postrojenja. Sukob će prerasti u širi regionalni rat u koji bi bila uvučena i Amerika. Prema tom scenariju, Iranci bi nakon napada gađali jedan od američkih vojnih brodova u Persijskom zalivu, što bi moglo dovesti do smrti oko 200 američkih vojnika. 

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.