Reklame

Gradjani četiri opštine na severu Kosova i Metohije će, kako stoje stvari iskoristiti svoje ustavno pravo. A to je da ostanu u sastavu Srbije. U prvoj polovini jula meseca formiraće skupštinu AP Kosovo i Metohija..
Kosovo i Mehija je autonomna pookrajina Republike Srbije i tako piše u Ustavu ove države. I rezulucija 1244 Saveta Bezbednosti UN, kaže tako. Dakle, legalno i pravno potpuno ispravno.
Ali, vlasti Srbije su pregovorima u Briselu, faktički priznali tzv. Republiku Kosovo i priznale njen suverenitet na celeoj teritoriji Kosova i Metohije, uključujući i četiri opštine na severu pokrajine.
Srbi sa severa Kosova se neće pomiriti sa činjenicom da žive van Srbije. Ono što planiraju da urade, formiranjem skupštine AP Kosova i Metohije je i moralno i zakonski ispravno.  Ali iz Beograda su im poručili, veoma jasno, da ukoliko to urade, da se spreme za novu "traktorijadu".
Naravno, Hašim Tači i teroristi bivše OVK čekaju ovakav povod za oružani napad i ovladavanje teritorijom severa Kosmeta, naročito što su dobili čvrste garancije srpskih vlasti iz Beograda da neće angažovati vojsku i žandarmeriju u eventualnom sukobu i što bi u tome imali punu podršku KFOR-a i Eulex-a, pa čak i vojnu podršku pojedinih jedinica iz sastava KFOR-a.
Indikativno je to, da francuske jedinice u sastavu KFORA su pomerene prema Prištini i delom prema Srbici i Glogovcu, a u samoj Kosovskoj Mitrovicu je pojačano prisustvo nemačkih, britanskih i američkih vojnika iz sastava KFOR-a.
Kako bi Srbi sa severa Kosmeta prošli u evntualnom sukobu?
Samu Kosovsku Mitrovicu bi u eventualnom vojnom sukobu bilo teško braniti. Ibar je u ovo doba godine lako preći pešice, tako da samo zaprečavanje mostova na Ibru ne bi dalo rezultate, a iz južnog dela snajperskom vatrom se mogu onemogućiti da se organizuje ozbiljnija odbrana linije duž rekee Ibar. Ostatak teritorije ove četiri opštine je izuzetno pogodan za odbranu i pružane dugotrajnijeg otpora, ponajviše zbog konfuguracij terena. Sam Zvečan, inače, verovatno strateški i najvažnija tačka, jer, zaprčavanjem prolaza dolinom Ibra onemogućio bi se prodor oklopnih i motorizovanih jedinica prema severu, prema Leposaviću i selima u toj opštini, dakle, sam Zvečan je izvodljivo braniti. Zubin Potok i Ibarski Kolašin su takodje u odličnoj situaiji za odbranu.
Iako je u proteklih 14 godine medjunarodna policija i KFOR oduzeli popriličnu količinu naružanja i municije, Srbi na severu Kosmeta raspolažu dovoljnom količinom pešadijskog naoružanja za ozbiljniji otpor. Što se ljudstva tiče, ima dovoljno vojno obučenih muškaraca za odbranu, a takodje se treba računati i na nekoliko hiljada dobrovoljaca koji bi došli iz Srbije, kao i raseljenih lica koji žive u Srbiji.
Pišući ovo, na jedan od najvećih srpskih praznika, na Vidovdan, koji je ujedno i simbol borbe i stradanja srpskog za Kosovo i Metohiju, nadam se da rata neće biti.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.