Reklame

Evropski savet odlučio da otpočne pristupne pregovore sa Srbijom, najkasnije u januaru, saopštio Herman Van Rompej. Nema nove "provere" u decembru.
Evropski lideri na sastanku u Briselu odlučili da pregovori sa Srbijom o pristupanju Evropskoj uniji počnu najkasnije u januaru, saopštio je predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej.

Na odluku Evropskog saveta da otpočne pristupne pregovore sa Srbijomreagovala je domaća politička javnostkao i strani zvaničnici
Herman van Rompej je na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barosom, rekao da je ta odluka rezultat istorijskog dogovora Beograda sa Prištinom, kao i da je to istorijski trenutak za Balkan i Evropu u celini.
"Ta odluka, kao i odluka o otpočinjanju pregovora sa Kosovom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, direktna je posledica hrabrog dogovora Beograda i Prištine postignutog u aprili", naveo je Van Rompej.
U januaru će, kako je precizirao, biti međuvladina konferencija sa Srbijom, čime se formalno otvaraju pregovori o članstvu.
Lideri Evropske unije potvrdiće pregovarački okvir za Srbiju pre početka pregovora u januaru, ali bez dodatnih uslova, rekao je predsednik Evropskog saveta.
U tekstu zaključka, kako je ranije javio dopisnik RTS-a iz Brisela, izbačena je reč "decembar", ali ostaje da Evropski savet treba da potvrdi pregovarački okvir. Teoretski to znači da bi Srbija mogla da počne pregovore i pre januara.
Rompej je najavio da će u ponedeljak otputovati u posetu Beogradu i Prištini kako bi istakao značaj tih pomaka u procesu evrointegracija Srbije i Kosova.
Predsednik Evropske komisije žoze Manuel Baroso takođe je na konferenciji za novinare pozdravio odluku da se odredi datum pregovora sa Srbijom, ocenivši da je reč o istorijskom događaju.
"Setimo se šta se nedavno dešavalo u tom delu Evrope, gde je besneo rat, a sada otvaramo pregovore o članstvu", rekao je Barozo, zaključivši da je taj pomak Srbije u evrointegracijama "demonstracija privlačne snage koju EU ima".
Prvi je Srbiji čestitao evropski komesar za proširenje Štefan File.
"Čestitam Srbiji i Kosovu. Već sada se radujem pregovorima", napisao je File na svom Tviter nalogu.
Ministri su na sastanku u Luksemburgu preporučili da Srbija počne pristupne pregovore najkasnije u januaru 2014, s tim što je Nemačka insistirala da Savet EU u decembru ove godine još jednom potvrdi tu odluku nakon što se uveri da je sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u potpunosti sproveden.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.