Reklame

Širenje vehabizma i selefizma u BiH izvor je velike zabrinutosti i za evropske bezbedonosne agencije. Prema mišljenju i oceni analitičara ovaj pokret je odhranio novu generaciju "domaćih" džihadista, takozvanih "Belih đavola" čiji ih izgled čini korisnim za neopaženo infiltriranje u Evropu, navodi se u studiji "Selefizam-vehabizam", koju je izradila generala Generalna direkcija za spoljnu politiku EU.

Takođe se navodi da je islamski fundamentalizam pretnja bezbednosti u BiH, a postoje tvrdnje da se teroristi pripremaju za napade usmerene ka diplomatskim misijama SAD, bazama NATO-a i Oružanim snagama BiH koje učestvuju u operacijama u inostranstvu. Radikalna vehabijska zajednica izaziva zabrinutost da bi islamski teroristi mogli BiH da smatraju islamskim predvorjem Evrope i da je koriste kao bazu za svoju logistiku i regrutovanje - navedeno je u studiji.

Veliku pažnju javnosti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH je privukao video snimak grupe "vojnika" iz Federacije BiH, koja se navodno sprema za odlazak u Siriju na ratište, a u redove sirijskih pobunjenika. Snimak je poslan redakciji jednog sarajevskog medija. Na snimku se pojavljuje devet muškaraca naoružanih automatskim oružjem, pištoljima i noževima koji pevaju pesme o ratovanju i džihadu, a pominju se Irak Avganistan i Sirija. Ova grupa će se kako piše u opisu videa pridružiti pobunjenicima u sirijskom gradu Hama. U Siriju pristižu borci iz mnogih muslimanskih zemalja sveta. Prema informacijama policijskih agencija iz RS i FBiH ove godine su u Siriju otišla 52 muškarca. Njih 32 su se vratila, a 20 ih je ostalo. Još nepotvrđene informacije govore da su dvojica pripadnika selefijskog pokreta poginula, a da ih je nekoliko ranjeno.

Direkacija EU navodi da je u Muslimansko-hrvatskoj Federaciji bio i Naser Ahmed Nasir Abdulah al Bahri, poznatiji kao Abu Jandal, lični telohranitelj Osame bin Ladena, kao i da više dokaza ukazuje da je Osama bin Laden boravio u Muslimansko-hrvatskoj Federaciji i da se sreo sa muslimanskim rukovodstvom. Kao potvrda boravka Osame bin Ladena kao svedok navodi se i Renata Flato, novinar magazina "Špigl", koja se srela sa Bin Ladenom 1994. ispred kancelarije Alije Izetbegovića.

Iran i Pakistan snabdevali su Muslimansko-hrvatsku Federaciju oružjem, a Saudijska Arabija dala je više od 373 miliona dolara za „bosanski džihad“ i igrala je glavnu ulogu u vehabijskom pokretu kroz finansiranje socijalnih i verskih institucija - dodaje se u studiji.

Prema obaveštajnim podacima, državljani Federacije BiH u Siriju ulaze dobro uhodanom rutom preko Turske. U Republici Srpskoj i Federaciji BiH i na nivou BiH još nije pokrenuta zvanična istraga povodom pojavljivanja ovog videa.


Izvor: Glas Rusije

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.