Reklame


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić pomilovao je pre nekoliko dana doktora Gojka Inića koji je osuđen na 15 meseci zatvora zbog primanja mita, potvrđeno je “Blicu” u Osnovnom sudu u Kruševcu. Inić je amnestiran bez ijednog dana provedenog u zatvoru.
Loša poruka kada je u pitanju borba protiv korupcije: Tomislav Nikolić sa savetnikom Oliverom Antićem
Nekoliko dana pre nego što je trebalo da ode na izdržavanje zatvorske kazne, doktoru Iniću predsednik Srbije ukazao je milost. U Sud u Kruševcu 22. marta stiglo je rešenje o pomilovanju Inića, koje je potpisao Nikolić, tri dana ranije. Kako nam je rekao Radomir Vujović, predsednik Suda, u dokumentu stoji da se doktor iz „Ribarske banje“, koji je u januaru ove godine uputio zahtev za pomilovanje, oslobađa zatvorske kazne i da odluka odmah stupa na snagu.

U Predsedništvu Srbije “Blicu” nisu potvrdili, niti demantovali ovu informaciju, a nismo dobili ni odgovor po kom je osnovu pomilovan Inić. On je pre tri i po godine uhvaćen na delu kako kao lekar Specijalne bolnice „Ribarska banja“ od invalida M. Z. uzima 50 evra u zamenu za otpusnu listu, koja je pacijentu bila neophodna da bi obnovio tretman u bolnici.

Ni Inić u izjavi za “Blic” nije umeo da objasni po kom je osnovu pomilovan.
- Mnogo me pitate - rekao je.

On navodi da su mu javili “prijatelji” da je amnestiran, ali da mu rešenje još nije dostavljeno. Takođe kaže da nijedan dan nije proveo u zatvoru, kao i da je izdržavanje zatvorske kazne više puta odlagano. Na pitanje kada je trebalo da ode na izdržavanje kazne, Inić odgovara:

- I za to me mnogo pitate.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović ne pamti da se ovako nešto dešavalo ranije i to ne samo u slučajevima korupcije nego i kad su u pitanju lakša krivična dela. On za “Blic” navodi da predsednik Srbije ima zakonsko pravo da pomiluje nekog, ali da ima utisak da su “pomilovanja krenula šakom i kapom”.

- To je nešto što se retko čini. Ako je ovo tačno, onda se borba protiv korupcije svodi na to da je sprovodi Aleksandar Vučić, policija hapsi, sud sudi, a Nikolić pomiluje. Ovo je zaista nenormalna zemlja - smatra Radovanović.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbije navodi da za pomilovanje nisu zakonom propisani razlozi, tako da odluka zavisi od sadržaja molbe i procene predsednika.

- On može, a i ne mora da je obrazlaže. Ne znam šta je bilo Nikoliću na umu kada je doneo odluku o amnestiranju Inića. Pošto ne znamo šta je pisalo u molbi, niti je Predsedništvo dalo saopštenje, o motivima se može samo nagađati - priča Nenadić.

On navodi da se pomilovanje obično daje iz nekih humanih razloga, poput teške bolesti, osoba o kojima osuđenik treba da se stara ili razloga koji se tiču međunarodnih odnosa.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.