Reklame

"Mi se ne rađamo da šetamo kroz parkove i da sedimo na mekim dušecima. Naša sveta dužnost je oduvek bila da se borimo za rodnu grudu u beskrajnim stepama, šumama i močvarama, po žarkom suncu ili po kiši. Naše sklonište su najčešće bili ognji plameni i žurno sagrađene kolibe ... To je naš udes i takav će ostati vovjeki ... "

M.I. Platov

Kozaci – bratstvo ljudi, ujedinjenih posebnim stanjem duha i svesti, etike i morala.

Kozaci - narod sa svojom duhovnom kulturom, istorijom i pamćenjem.. Slavna prošlost Kozaštva, njihovih dela i Zaveta predaka daju nam za pravo da sa ponosom kažemo: "Slava Tebi, Gospode, što smo Kozaci !"
U Kozaštvu je opšte dobro bilo uvek iznad ličnog dobra. Kozaci su uvek služili rodnoj grudi, Pravoslavnoj veri i svome narodu.

Kozaci! Mi – smo potomci i naslednici Kozačkog naroda.



Iznad svega, u Kozaštvu su uvek bili KOZAČKA VOLjA I PRAVO NARODA. 

1. ČAST I OBRAZ SU ZA KOZAKA PREČE OD ŽIVOTA.

Pazi na čast od malih mogu. Dostojanstvo čuvaj u svakoj prilici. Budi spreman da priznaš svoju pogrešku. Ako treba, pobedi sebe sama.

Ukazujući poštovanje drugima, ne unizi sebe. Ne zavidi drugima i ne drži zla u svome srcu. Ne budi gordim, i ni u mislima ne dopuštaj sebi da si iznad drugih Kozaka. Nikoga ne podučavaj s visoka, pogledaj prvo na sebe. Budi dobronameran, ali ne i ulizica. Budi široke duše. Udarce sudbine primaj stoički. Ako počiniš sramni čin, budi pripravan da sam preduzmeš krajnje rešenje.

2. KOZACI SU SVI JEDNAKI U PRAVIMA «NEMA NI KNEZA, NI ROBA, VEĆ SU SVI RABI BOŽIJI ».

Kozaci su jednaki kako u pravima, tako i u odgovornosti za svoje postupke, bez obzira na sveukupni status, obrazovanje, i prethodne zasluge.Odluka doneta u Krugu ili na Zboru - zakon je za sve. Punoletnom kozaku niko ne može da oduzme reč, osim komandanta u stroju. Bilo koji kozak može biti izabran na bilo koju dužnost. Radi očuvanja jedinstva Kozaštva, kozaci ne treba da pripadaju političkim strankama.

3. PO TEBI SUDE O CELOM KOZAŠTVU I O TVOM NARODU

Ne čini zlo i čuvaj druge od zla. Budi častan i pravedan, ne plaši se da postradaš za istinom. Neka Te ne zavedu ni korist, ni pohlepa, ni nečasna dobit, niti trenutna slava. Nemoj se predavati kobnim strastima. Budi umeren u piću, duvan, takođe, nije dobar ni Tebi ni okolini. Izbegavaj psovke. Znaj: Matematiku su još u trinaestom veku, smislili neprijatelji ruskog naroda da vređaju naše Majke i Veru. Pružaj primer svojim životom i zaštiti uvređenoga, pomozi stradalniku, nahrani gladne, ne dozvolite slabome da klone duhom i telom.

4. VERNO SLUŽI SVOME NARODU.

Kozak - sluga i branitelj Otadžbine od spoljašnjih i unutrašnjih neprijatelja. Kozaštvo vidi svoju glavnu misiju u službi naroda i pravoslavne crkve za njihovu dobrobit, a ne za sopstvenu dobit i slavu. Kozak je spreman da za to prolije svoju krv.

5. DRŽI REČ. REČ KOZAKA JE SKUPA.

Kozače! Zapamti da je svaka tvoja reč - reč tvoga naroda, reč Kozaštva. Izrečeno- ne može se povratiti. Govori, ali ne raspredaj , povremeno pričaj - češće slušaj. Istrajnost časti u reči.

6. POŠTUJ STARIJE, UVAŽAVAJ STAROST

Poštuj starije od sebe. Zapamti! Bez odobrenja staraca ni jedna važna odluka ne može biti doneta.Moć staraca - nije u sili, već u autoritetu, zaslugama i mudrosti. Slušaj reči iskusnih i izbegnućeš mnoge greške. Svakoga starca gledaj kao na oca i ostarelu kozakinju – kao na majku svoju. Sa starijima po činu i položaju budi ljubazan . 

7. DRŽI SE VERE SVOJIH PREDAKA , POSTUPAJ PO OBIČAJIMA SVOGA NARODA 
Kozače! Budi pobožan i Bogu se moli. Ne zaboravi Oca tvojego na nebu, a on te neće ostaviti u teškome trenu, pružiće ti ohrabrenja i podrške, i voditi te pravim putem. Ne zaboravi na Pravoslavnu Crkvu. Posećuj je i drži se hramova Božijih. Šest dana posveti sebi i radu, Sedmi dan–podari Bogu. "Bez Boga, ne idi ni do praga." Ako ti je sumnja dotakla dušu, a ti ne znaš šta da činiš, postupaj po običajima svoga naroda i vere svojih predaka. 
Zapamti! Kozački običaji su uvek krepili porodicu, zajednicu i svo Kozaštvo. 
Znaj, da bi imao pravilnu procenu po pitanjima vere našijeh otaca, sprovodi zapisana Učenja Svetih Apostola i osmog Vaseljenskog Pravoslavnog Sabora. Pridržavaj ih se. Budi netrpeljiv prema jeresi i bogohuljenju. Ćutati o istini je isto što i odricati je se. 


8. NEMA NIČEG SVETIJEG OD DRUGARSTVA
Sa drugovima druguj, spasi ih iz nevolji rečju, savetom i delom. Kako se ti budeš prema njima ophodio, tako će i oni prema tebi. I zavredićeš ljubav od svih, a imali šta bolje od toga! Zapamti da tamo gde je jedan za sve i svi za jednog –tu straha nema. Takvi su nepobedivi. 

9. POGINI, A DRUGA SPASI. 
Tako je oduvek bilo u kozaka. Uzajamno pomaganje- je osnov kozačkog bratstva. Kako ćeš pogledati u oči majku svoga druga, koga si mogao da spaseš i nisi ga spasao? 

10. KOZAČKI BARJAK
Barjak - je svetinja, treba da je čuvamo i da ga branimo do poslednje kapi krvi. Krst na njemu ili ikona označavaju Pravoslavnu Veru, kozački grb - znak kozačkog udruženja ili organizacije. Kako što kod kuće poštuje rođenu ikonu, tako je kozak dužan da poštuje i čuva svoju zastavu. Tamo gde je barjak, tu je pobeda. Tamo gde nema barjaka, nema pobede, već srama. Neprijatelja ne mogu da poraze kukavice, koje su neslavno izgubile zastavu.

11. KOZAČKA ZAKLETVA 
Pod kozačkim barjakom, kozak priseže zakletvu na vernost Pravoslavnoj Veri, Otadžbini i Kozaštvu. Zakletva je obećanje koje daješ Bogu na krstu Spasitelja i Njegovom Evanđelju , da ćeš svuda i uvek braniti Pravoslavnu Veru i Otadžbinu do poslednje kapi krvi. Ideš li protiv zakletve – znači postaješ izdajica Roda i izdajnik Kozaštva i Otadžbine.

12. OTADžBINA 
Tvoja Otadžbina, tvoja Domovina, t. j., to je čitava Država, a ne samo kraj, oblast, okrug, selo, gde si se rodio. 
Rusija – je naša Majka, zemlja koja nas podiže, hrani, i daje nam život, i dužni smo, ako treba, da je branimo, i damo za nju sve, čak i svoj život. Ljubav za Otadžbinu – je sveto osećanje. Pamti sve to, i voli svoju Majčicu Rusiju - veliku i slavnu. Tu su svetinje - grobovi tvojih predaka. Poštuj ih! 

13. BUDI MARLjIV, NE BESPOSLIČI. 
Svaki kozak treba da stremi tome da on i njegova porodica žive u izobilju, ali ne pružajući svoju ruku, vičući «Daj!».Živi od svoga rada. Preziri nerad. Budi vredan kao «žiška».

14. PAZI NA SVOJU PORODICU, BUDI JOJ ZA PRIMER . 
Porodica - svetinja braka. Niko nema prava da se meša u nečiji porodični život, a da se to od njega ne traži. Porodica –to je temelj Kozačke zajednice. Glava porodice – je otac, njega pitaj za sve. 

Oče! Prinesi u porodicu autoritet i razumevanje. Vaspitavaj svoju decu da budu čestiti, hrabri, dobrodušni, blagorodni, ali i bespoštedni u borbi protiv zla i izdajnika Otačastva. Vaspitavaj ih kao Kozake. Pruži deci pristojno obrazovanje. Kozak mora paziti na ženu, štititi njenu čast i dostojanstvo, jer time osigurava budućnost svog naroda. Poštuj svoga oca i majku. 

Vaistinu nama nije pripala laka uloga, ali – mi smo , ipak., srećni ljudi. 
To je tako zato što: 
• živeti za Pravoslavnu Otadžbinu u slavu Boga – naša je spremnost i cilj; 
• boriti s njenim neprijateljima u slavu Bogu – naša je sveta dužnost kao Sinova njenih; 
• umreti za Pravoslavnu Otadžbinu u slavu Boga – naše je sveto pravo!

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.