Reklame


Penzionisani general tvrdi da je Milošević tražio hapšenje Đukanovića posle razlaza s Momirom Bulatovićem 1997. godine a da je razlog bila "trgovina cigaretama"

milošević, đukanović, bulatović, rojters
PODGORICA - Bivši šef KOS Aleksandar Dimitrijević saopštio je danas niz podataka koji svedoče o planovima Slobodana Miloševića da upotrebi vojsku protiv Crne Gore.
Dimitrijević je u intervjju podgoričkom listu govorio o nameri Slobodana Miloševića da uhapsi Mila Đukanovića i planovima posebne grupe "Kobre" upućene 1999. godine u Crnu Goru sa namerom da izazove "krvoproliće".
Penzionisani general je kazao da je jugoslovenski predsednik tražio hapšenje Đukanovića nakon njegovog razlaza sa Miloševićem i Momirom Bulatovićem 1997. godine a da je razlog bila "trgovina cigaretama". Dimitrijević je saopštio da je odbio taj zadatak uz obrazloženje saopšteno Miloševiću, da u Crnoj Gori "najveći deo novca od trgovine cigaretama ide u budžet , za razliku od Srbije gde sve ide u privatne džepove".
Bivši načelnik KOS-a svedoči i da je 1999. godine u Crnu Goru upućena grupa poznata kao "Kobre", a koja je trebalo da izazove haos u zemlji.
"Krajem aprila 1999. godine upućene su Kobre sa preciznim zadatkom koja ličnost, institucija. Dakle, nekoliko zadataka koje odabrana ekipa ide da odradi "po svaku cenu", kazao je bivši šef KOS-a odbijajući da saopšti ko je bio na tim spiskovima uz obrazloženje "da još nije vreme da se sve kaže".
Dimitrijević dalje priča da su Kobre počele da deluju u Crnoj Gori da bi se "to pretvorilo u krvoproliće". Objasnio je da je Beograd odlučio da vrati "ekipu", jer su skupštinskom deklaracijom o miru , u vreme bombardovanja, "spuštene tenzije". Ubrzo nakon povlačenja "Kobri" u Crnoj Gori je formiran Sedmi bataljon, vojne jedinice za specijalne namene u miru i ratu, a koji je trebalo da bude "pandan" crnogorskoj policiji.
Bivši šef KOS svedoči da je penzionisan uoči bombardovanja 1999. godine zbog neslaganja sa Miloševićem oko načina rešavanja pitanja Kosova.U službu je kaže ponovo vraćen 2005. godine kao pomoćnik ministra odbrane za pitanja bezbednosti i to na zahtev Crne Gore čije rukovodstvo je strahovalo da bi vojska "ponovo mogla biti zloupotrebljena" uoči najavljenog referenduma o nezavisnosti.
Penzionisani general smatra da su tenzije u odnosima Crne Gore i Srbije "konstanta" i odgovornost za to uglavnom pripisao vlastima u Srbiji. "Sada u Srbiji imamo novu vlast. Nadam se da će ona izvući neke pouke iz ranijeg perioda i da će naši odnosi krenuti uzlaznom putanjom", zaključio je Dimitrijević.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.