Reklame

Zbog toga što je „Agrokor“ preuzeo „Rodu“ i „Merkator S“, domaća roba će sve teže dolaziti do rafova trgovina koje posluju kod nas

Agrokor, Merkator, Hrvatska, Srbija,
Uspešan potez...Kupovinom „Merkatora“ „Agrokor“ postao najveća firma na Balkanu
BEOGRAD - Još više strane robe u domaćim radnjama.
Nakon što je Ivica Todorić, vlasnik „Agrokora“, preuzeo „Roda trgovine“ i „Merkator S“, Srbija je bliža tome da postane južna ili istočna hrvatska pokrajina, odnosno kolonija, jer će domaća roba sve teže dolaziti do trgovina koje posluju kod nas, navodi za Kurir Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

„Agrokor“ je posle više pokušaja konačno preuzeo slovenački „Merkator“, čime je u Srbiji dobio 126 radnji „Merkatora S“ i „Rode“, pa će sa 165 prodavnica „Idee“ imati ukupno 291 objekat.


Stranci privilegovani

Papović kaže da se ni „Merkator“ ni „Idea“ nisu proslavili. Rafovi su prepuni robnih marki, koje pakuju uglavnom strane firme, a govorili su da će podržati domaće kompanije.

- Todorić će sad imati veću kontrolu nad našom privredom jer će određivati šta će se prodavati u trgovinama u Srbiji - smatra Papović.
Mnogi koji se bave trgovinom, nastavlja on, tvrde da sad nećemo imati monopol, ali to nije tačno.
- „Agrokor“ će imati više od 40 odsto tržišta maloprodaje, a u velikim gradovima mnogo više - navodi on.

Ispitivanje položaja

Dijana Marković Bajalović, bivša predsednica Komisije za zaštitu konkurencije, kaže da će Srbija sad imati jak maloprodajni lanac.  Komisija će morati da istraži da li će „Agrokor“ steći dominantan položaj ili ograničiti konkurenciju.

- Imamo i horizontalnu i vertikalnu koncentraciju, spajaju se dva maloprodajna lanca i proizvođači hrane. Postoji opasnost da nova trgovina zatvori tržište za drugu robu i gura samo svoje robne marke. Prilikom istraživanja uticaja na tržište maloprodaje moraće da se obrati pažnja na neke manje lokacije i gradove gde su „Merkator“, „Roda“ i „Idea“ veoma prisutni. To mora da ispita Komisija - ističe ona.


Ivica TodorićIvica Todorić
Protiv jakih lanaca

Goran Papović smatra da nam se ne piše dobro, pre svega zato što je država vodila lošu politiku. Godinama se sprečavaju strani jaki lanci, kao što su „Kerfur“ i „Lidl“, da uđu na domaće tržište, a svima su puna usta priče da samo što nisu došli.
O imperiji

♦ „Agrokor“ kupovinom „Merkatora“ postaje najveća maloprodajna kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi.
♦ Spajanjem „Konzuma“, „Idee“ i „Merkatora“ Todorić će kontrolisati imovinu koja ima oko 1,5 milijardi evra kapitala
♦ U Hrvatskoj posluje samo nekoliko srpskih firmi, a u Srbiji ima više od 200 „tvrtki 
iz lijepe njihove“

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.