Reklame

Odluke Haškog tribunala mogu biti dovedene u pitanje ukoliko se pokažu tačnim navodi sudije Danca Frederika Harhofa da je predsednik tog suda Teodor Meron pritiskom na sudije izdejstvovao oslobađajuće presude za srpske i hrvatske ratne generale i zvaničnike.
Sudija Harhof optužbama na račun Merona doveo u pitanje presude Tribunala
Sudija Haškog tribunala Frederik Harhof napisao je pismo na kome je datum 6. jun i poslao ga na adrese 56 advokata i saradnika Suda.
Ovo pismo je objavljeno u danskom dnevniku „Berlingske“, a Harhof tvrdi da je Meron vršio pritisak na sudije na način koji navodi na pomisao da je bio odlučan u nameri da izdejstvuje oslobađajuću presudu.
- Da li su američki ili izraelski zvaničnici vršili pritisak na predsednika Suda da bi dobili promenu smera, verovatno nećemo nikada saznati - navodi Harhof.
Inače, Meron je državljanin SAD i bio je izraelski diplomata. Harhof dalje navodi da su ga Meronove presude dovele pred duboku profesionalnu i moralnu dilemu. Portparol Haškog suda je odbio da komentariše pismo, ali su neke sudije i advokati dali nezvanične izjave prema kojima u Tribunalu tinja pobuna protiv Merona čiji rezultat bi mogao da bude izbor novog predsednika suda najesen.
Spor među sudijama kojim se Harhof bavi u pismu je izbio oko stepena odgovornosti najviših ratnih komandanata za zločine koji su njihovi potčinjeni činili. Tužioci koji su insistirali na anonimnosti izjavili su da je Meron vršio pritisak da se promene kriterijumi, što je dovelo do situacije u kojoj je skoro nemoguće dobiti osudu po komandnoj odgovornosti i dodaje da su tako postavljeni pravni presedani koji će zaštititi najviše vojne komandante u budućnosti.
Tužilac Vladimir Vukčević za „Blic“ kaže će biti održani sastanci sa Nacionalnim savetom za saradnju sa Haškim tribunalom kako bi se dogovorili potezi Srbije ukoliko se navodi danskog sudije pokažu tačnim.
- Tvrdnje Harhofa su izuzetno zabrinjavajuće i uzdrmavaju veru u međunarodnu pravdu. To znači i da su dosadašnji navodi kritičara suda da je to politički sud osnovani i tačni. Bili smo do sada svedoci različite prakse suda koja je primenjivana od slučaja Ante Gotovine - ističe Vukčević.
Tribunal je do sada osudio 68 i oslobodio 18 optuženih za ratne zločine.
Florans Artman, nekadašnja portparolka bivšeg glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte, istakla je da bi Savet bezbednosti UN morao da naredi istragu protiv predsednika Tribunala Teodora Merona zbog navoda sudije Harhofa. Ona je ocenila i da SB nema drugi izbor posle pisma. 

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.