Reklame

Dr Dragan Drašković članovima Etičkog odbora koji odlučuju o sprovođenju kliničkih ispitivanja isplatio 1.828.448 dinara koji potiču od farmaceutskih kuća

Dr Dragan Drašković
Dr Dragan Drašković | Foto: Robert Getel
Kroz formu sponzorstva profitabilnih projekata za ispitivanje lekova, pojedine farmaceutske kompanije sa 1,8 miliona dinara podmitile su grupu lekara članova etičkog odbora Kliničkog centra Vojvodine, koji odlučuju o sprovođenju kliničkih ispitivanja, a novac su dobijali i pojedini rukovodioci u toj zdravstvenoj ustanovi, saznaje „Alo!”.
Bez komentara!
Pomoćnica direktora KC Vojvodine Milica Aleksić, koja je i sama akter ove afera, nije želeda da komentariše naša saznanja, uz obrazloženje da za to postoji PR služba. Na pitanje da li je uzimanje honorara bilo etički i moralno ispravno, od portparolke Jelene Jurišin dobili smo pisani odgovori da je KC Vojvodine „bez komentara”. Kako „Alo!” nezvanično saznaje, u januaru ove godine, čim je afera otkrivena, menadžment ove zdravstvene ustanove je obustavio isplatu honorara. Koje sve farmaceutske kuće su u toj ustanovi podmićivale zaposlene nismo uspeli da saznamo.
Ovaj slučaj je otkrila budžetska inspekcija Ministarstva finansija, koja je u februaru ove godine, zbog zloupotrebe službenog položaja, podnela krivičnu prijavu Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, protiv direktora KC Vojvodine dr Dragana Draškovića. Naime, inspekcija je utvrdila da je dr Drašković tokom 2011. godine, na račun jedanaest osoba zaposlenih u KC Vojvodine, isplatio ukupno 1.828.448 dinara! Da problem bude veći, inspektori su otkrili da sav novac koji je isplaćen lekarima potiče od uplata sponzora projekata za ispitivanje lekova, odnosno od farmaceutskih kuća. Sponzori su novac prvo uplatili na račun Kliničkog centra, a potom kroz formu pojedinačnih ugovora o delu, honorari su isplaćeni članovima Etičkog odbora te ustanove.
Kako saznajemo, novac nisu dobijali samo lekari, već i nemedicinsko osoblje iz menadžmenta ove zdravstvene ustanove. Tako je u 2011. godini pomoćnici direktora za pravne poslove Milica Aleksić, mimo redovne plate, isplaćeno 768.450 dinara bruto. Ona je formalno bila zadužena za obradu ugovora o projektima za ispitivanje lekova i od sponzora je dobijala honorar od 500 evra neto. „Pomoćnik direktora za pravne poslove treba da štiti interese KC Vojvodine, a ne da za svoj rad dobija naknadu od farmaceutskih kuća koji sastavljaju ove ugovore i u interesu im je da se zaključe u skladu sa njihovim uslovima”, piše u krivičnoj prijavi budžetske inspekcije, u koju je „Alo!” imao uvid.
KC Vojvodine
KC Vojvodine | Foto: Robert Getel
Istim rečima u prijavi su obrazložene i nezakonite isplate koje su izvršene u korist grupe lekara iz Etičkog komiteta KC Vojvodine. Prema statutu te zdravstvene ustanove Etički odbor ima ulogu stručnog tela koje „prati pružanje i sprovođenje zdravstvene zaštite na načelima profesionalne etike”. U poslove Etičkog odbora spada davanje saglasnosti za sprovođenje naučnih istraživanja, medicinskih ogleda, kao i klinička ispitivanja lekova i medicinskih sredstava i njihovo praćenje i sprovođenje u KC Vojvodine. To znači da su uzimanjem honorara od naručioca kliničkih istraživanja, članovi Etičkog odbora sebe doveli u poziciju sukoba interesa.
Kako saznajemo, osim zloupotreba sa honorarima, krivična prijava protiv KC Vojvodine dr Dragana Draškovića obuhvata i nenamensko korišćenje budžetskih sredstava. Budžetska inspekcija je utvrdila da je dr Drašković bez plana nabavki i finansijskog plana tokom 2011. godine ugovorio 108 postupaka javnih nabavki u vrednosti od čak 1,6 milijardi dinara. Za nabavke vredne 32 miliona dinara KC Vojvodine uopšte nije sproveo obavezne tendere.
 

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.