Reklame

Grobnica kod Pavlovca iz 4. veka p.n.e.
Prilikom izgradnje koridora 10, tačnije druge trake auto puta koji vodi za Grčku, na potezu izmedju Vranja i Bujanovca, pronadjeno je arheološko nalazište. Veliki grad, za koji se procenjuje da je postojao u 5. i 4. veku nove ere, arheolozi procenjuju da je imao više od 100 hiljada stanovnika. Južno od sela Pavlovac, pronadjena je nekropola, groblje gde je pronadjeno više od trideset kostura. Ipitivanjem starosti uz pomoć ugljenika, utvrdjeno je da su kosti stare više od 24 veka.
Ništa čudno i neobično, reklo bi se.
Medjutim, naučnici su bili zapanjeni jednom činjenicom kada su uradili DNK analizu pronadjenih kostiju.

Nekima će izgledati neverovatna činjenica da ovaj DNK materijal se čak 80% poklapa sa DNK lokalnog srpskog stanovništva u Vranjskoj i Bujanovačkoj opštini, sa 10% arnautskog stanovništva i ostatak od 10% je nepoznato.
Naučnici su postali zbunjeni, pa su onda uporedili DNK materijal stanovništva sa Juga Srbije i stanovnišva Hercegovine, gde je takodje pronadjena isto poklapanje u DNK, oko 80%, što je indikovali zaključak da je reč o istom narodu. Radoznalost naučnika nije prestala, uzeli su i ispitali DNK materijala sa lokaliteta Lepenski Vir. Ljudski ostaci iz 6500 godine p.n.e, njihov DNK je identičan sa onim DNK kostiju iz Pavlovca.
A sada uzmite istoriju za osnovnu školu, ako ste zaboravili šta su nas učili kada su Sloveni došli na ove prostore.

1 коментара:

  1. Анониман14. март 2015. 19:01

    Do sada nisam nasao nijedan naucni clanak o DNK analizi kostiju iz Pavlovca, Srba ili Albanaca sa juga Srbije, dok DNK analize sa Lepenskog Vira koliko znam, tek treba da budu objavljene. U ovoj vesti se ne kaze koji delovi DNK su navodno analizirani, pa je tesko porediti ih sa objavljenim rezultatima. Dosadasnja istrazivanja pokazuju da je paleolitsko stanovnistvo Evrope potisnuto u neolitu, bakarnom i bronzanom dobu talasima dosljaka sa Bliskog Istoka i ruskih stepa. Danasnji Evropljani su mesavina ovih grupa: na severu Evrope ima vise domoroca, a na jugu dosljaka. Za Juzne Slovene se moze reci da su povratnici na jug, jer su sa sobom na Balkan doneli vise staroevropske DNK, dok kod Albanaca i Grka ima vise bliskoistocne.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.