Reklame


Kada je ugledao mlodog mužjaka adelijskog pingvina kako pokušava da se pari sa mrtvom ženkom, pasionirani biolog Džordž Mari Levik bio je užasnut. Jedan od učesnika ekspedicije “Tera Nova”, koju je 1910. godine na Antarktik poveo Robert Falkon Skot, nikada do tada nije čuo za ovako nešto.

Levik je video mužjake kako se pare s drugim mužjacima i mrtvim ženkama
Levik je proveo leto na Antarktiku posmatrajući koloniju adelijskih pingvina kod Rta Adare, piše britanski "Garadijan". Tokom tog perioda video je mužjake kako se pare s drugim mužjacima i mrtvim ženkama, od kojih su neke uginule godinu dana ranije. Video ih je kako seksualno nasrću na ženke i mladunce, a dešavalo se i da ih ubiju.

Levik je bio šokiran “iznenađujuće izopačenim ponašanjem nasilnih mužjaka”, a sve što je video zabeležio je na starogrčkom jeziku, kako bi samo najobrazovaniji mogli da pročitaju njegova zapažanja.

- Po povratku u Britaniju, Levik je ipak pokušao da objavi svoje beleške pod naslovom “Prirodnjačka istorija adelijskih pingvina”, ali je sadržaj bio suviše šokantan za ondašnje vreme - objašnjava Daglas Rasel iz Prirodnjačkog muzeja u Londonu, koji je objavio Levikove zapise.

Huligansko ponašanje posledica neiskustva


- Akademski svet post-Edvardijanskog doba nije smogao snage da objavi njegov neverovatni izveštaj o seksualnom ponašanju adelijskih pingvina - rekao je Rasel za BBC.

On navodi da naučna javnost u to vreme nije raspolagala znanjem kojim se danas objašnjava ono što Levik u svom izveštaju naziva nekrofilijom.

- Ponašanje pingvina se ni u kom slučaju ne može porediti sa nekrofilijom ljudi. Mužjaci zapravo reaguju na položaj mrtvih ženki koji se ne razlikuje od položaja koje zauzimaju žive ženke prilikom parenja - kazao je on.

Prema Raselovim rečima, najnovije studije su pomogle da se shvate razlozi “huliganskog” ponašanje pingvina. Adelijski pingvini se okupljaju u oktobru, kada počinje sezona parenja. Imaju samo nekoliko nedelja za to, a mladi mužjaci naprosto nemaju iskustva i ne znaju kako da se ponašaju. Ono što je Levik opisivao kao “perverzno” ponašanje, zapravo je posledica nedostatka iskustva.


0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.