Reklame


Šest zemalja Evropske unije zatražilo je pre dva dana od evropske komesarke za unutrašnje poslove Sesilije Malmstrem da EU do kraja godine preduzme mere za suspenziju bezviznog režima, saznaje “Blic”. Ovaj zahtev se odnosi na države zapadnog Balkana kojem pripada i Srbija. Dobro upućeni izvor “Blica” kaže da to ne znači da će građanima Srbije biti uskraćeno putovanje bez viza, ali da ni to ne treba isključiti.
Sve više lažnih azilanata vraćaju u Srbiju
Kako “Blic” saznaje, zahtevi su upućeni pismom koje su potpisale Belgija, Luksemburg, Švedska, Nemačka i Holandija. Ove države nisu eksplicitno napisale na koje se zemlje zapadnog Balkana odnosi zahtev, već se traži mogućnost suspenzije putovanja bez viza za ceo prostor. Dobro upućeni izvor “Blica” navodi da šest članica EU u obrazloženju navodi da mesecima imaju priliv lažnih azilanata sa prostora zapadnog Balkana i da zbog toga traže od EU da preduzme odgovarajuće mere.

- To praktično znači da se od Brisela traži da do kraja godine usvoji izmenu regulativa kojima će uvesti kao mogućnost uskraćivanje Šengena. Preciznije objašnjeno u pismu se zahteva da se propišu uslovi za uvođenje suspenzivne klauzule na bezvizni režim i to bi trebalo da bude usvojeno na nivou cele EU - kaže “Blicov” izvor.

Kako dodaje, sada se ne može govoriti na koje vreme bi suspenzija bila usvojena i Brisel bi tek trebalo da odredi da li je to na tri ili šest meseci ili čak i duži period.
Srbija, kako sada stvari stoje, od šest država koje su uputile pismo komesarki Malmstrem nema problem u Francuskoj i Holandiji.

Međutim, ima u Nemačkoj gde su zahtevi za suspenziju sve glasniji. Tamošnji mediji pišu da “eksplodira” broj srpskih i makedonskih azilanata u Nemačkoj. Statistika kaže to isto - u januaru 2010. je bilo 68 zahteva za azil iz Srbije, u januaru ove godine 697, a tokom prošlog meseca 1.395. Pored jednog broja pokrajinskih ministara unutrašnjih poslova, reagovao je i savezni ministar Hans Peter Fridrih, tražeći proveru vizne slobode za Srbiju i Makedoniju.

Nemački mediji navode da će azilanti i vizna sloboda sa Srbiju i Makedoniju biti razmatrana i na samitu EU ministara unutrašnjih poslova i prava 25. oktobra.

Banović: nije ugrožen režim

 Načelnik Uprave granične policije Nenad Banović izjavio je da režim putovanja bez viza nije ugrožen uprkos povećanju broja lažnih azilanata u Nemačkoj. On je rekao da je u prvih osam meseci broj lažnih azilanata iz Srbije u Nemačku iznosio 2.714.

0 коментара:

Постави коментар