Reklame


Padobranac i ekstremni sportista Feliks Baumgartner (43) sprema se trenutno da izvede skok sa ivice svemira. On će najverovatnije danas sa 37 kilometara visine iznad Novog Meksika, izvesti najviši i najbrži slobodni pad u istoriji. Baumgartner je danas poleteo u 17.30 časova balonom napunjenim helijumom iz Novog Meksika. On će pokušati da izvede najviši i najbrži slobodni pad u istoriji. Baumgartner se penje visinom od 300 metara u minuti. Skok "Neustrašivog Feliksa", sa takozvane "granice svemira", trajaće svega oko 15 minuta.

Baumgartner
Feliks Baumgartner kreće na istorijski skok
Baumgartner je sada u stratosferi.
Kapsula je prošla Armstrongovu liniju i sada je na 32 kilometara iznad nivoa mora. Kapsula se kreće 230 kilometara na sat. Očekuje se da će uskoro stići do ivice svemira.
Sa Baumgartnerovog profila na Tviteru ponovo stižu poruke.
- Ovde je prelepo! - poručio je Neustrašivi Feliks.
- Uživo iz svemira! Svete, prelep si! - naveo je on.
Izgleda da je došlo do kvara na grejnoj ploči, koja treba da spreči magljenje i zaleđivanje. Kamera ispod kapsule pokazuje crno. Takođe, kapsula je počela da zanosi na zapad, odakle je lansirana. Jedno vreme je zanosila ka istoku, iznad naseljenog područja, a potom je počela da se kreće jugoistočno.
Svet čeka skok!
Više od 4 miliona ljudi posmatra skok Neustrašivog Feliksa uživo na Jutjubu, pa povremeno dolazi do "pucanja" veze.
Na takozvanoj Armstrongovoj liniji, na 19,2 kilometara visine, telesne tečnosti počinju da se zagrevaju bez pomoći kapsule sa pritiskom ili specijalnog odela. Temperatura izvan kapsule je -30, a unutra se održava na 13 stepeni Celzijusovih.
- Sve je u redu - naveo je Neustrašivi Feliks.
Baumgartner neprestano proverava visinu kapsule i kabine i nivoe kiseonika. On i Džo Kitindžer iz Kontrole misije još jednom su prošli kroz korake koje Feliks mora da prođe tokom skoka.

Kako je preneto, Kitindžer je jedina osoba sa kojom Neustrašivi Feliks komunicira dok je u kapsuli. Kitindžer je ukazao Baumgartneru da pazi da ne dehidrira i da održava svoje nivoe kiseonika.
- Dosta smo vežbali i sada se to isplatilo - rekao je Baumgartner.
Očekuje se da će let trajati dva sata, a skok 15 minuta. Baumgartner će probiti zvučni zid 30 sekundi nakon skoka.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.