Reklame


Gulam je imala samo 11 godina kada su je udali za 40-godišnjeg Jazina iz jednog sela u Avganistanu. Ona je samo jedna od 10 miliona devojčica koje su svake godine prisiljene da se udaju za muškarce dovoljno stare da bi im bili očevi ili čak dede.

Zastrašujuće: Faiz (40) i Gulam (11) sede u njenoj kući uoči venčanja u selu Damarda (Avganistan), 11. septembra 2005. (FOTO: Stephanie Sinclair/tooyoungtowed.org)

U nastojanju da pokrenu globalnu raspravu o poražavajućim posledicama udaje u tako mladim godinama, koja se trenutno praktikuje u više od 50 zemalja u razvoju, Ujedinjene nacije proglasile su 11. oktobar za Međunarodni dan devojčica.

Osmogodišnja Tahani (u prvom planu) sa suprugom Madžedom (27). Njena bivša školska drugarica Gada (pozadi) i njen suprug ispred njihove kuće u Hadži, u Jemenu 
Da bi obeležila taj datum i skrenula pažnju na sudbinu devojčica u zemljama poput Indije, Jemena i Etiopije, fotoreporter Stefani Sinkler snimila je u saradnji s “Nešnel džiografikom” čitavu seriju potresnih fotografija.



Sumena Šrešta Balami (desno, 15) napušta kuću da bi se srela s mladoženjom Prakašom Balamijem (16) u selu Kagati u Nepalu. Sarita (levo, 15) u suzama i znoju uoči odlaska u novi dom u Radžastanu, Indija
Među ovim devojčicama ima onih koje roditelji već u petoj godini udaju za sredovečne muškarce.


Čeka ih teška sudbina: Devojčice u jednoj kući u okolini Al Hudajde, Jemen, 2010.
Procenjuje se da se da je oko 15 miliona maloletnih devojčica trenutno u braku, pri čemu se čin venčanja obično odvija u tajnosti.


Sveštenik Adisu Abebe (23) i njegova nova nevesta Destaje Amare (11) venčali su se u skladu s tradicionalnim običajima etiopske pravoslavne crkve
Samo u Avganistanu, oko 57 odsto devojčica udalo se pre nego što je navršilo 16 godina, što je zakonski propisana minimalna starost za stupanje u brak.


Šokantno: Said (55) i Rošan (8) dan nakon veridbe u Avganistanu
Roditelji se odlučuju za ovaj korak iz različitih razloga, počev od pritiska zajednice da poštuju drevne kulturne običaje, pa do finansijskih razloga.


Deca majke: Asija (14) kupa nedavno rođenu bebu u Hadži, dok se njena dvogodišnja ćerka igra
U siromašnim zemljama u razvoju nije neuobičajeno da porodice koriste svoje ćerke kao sredstvo za otplatu dugova.

Neustrašive: Nudžud Ali (desno) imala je deset godina kada je pobegla od svog znatno starijeg muža koji ju je zlostavljao i odvezla se taksijem pravo do sudnice u Sani, Jemen. Debritu (desno, 14) pobegla je od muža u sedmom mesecu trudnoće
Od većine udatih devojčica očekuje se da odmah zatrudne, što često ima kobne posledice, kako za majku, tako i za bebu.

Surovo: Policajka Malaj Kakar hapsi Džanana (35), koji je pokušao da ubije svoju 15-godišnju ženu Džamilu, gnevan zato što je pobegla kod majke nakon dugog perioda zlostavljanja
Statistika pokazuje da među devojčicama nevestama ima dvostruko više slučajeva smrti u trudnoći nego među ženama koje su prešle dvadesetu.

Dno dna: Mlada prostitutka Čina, koju je pretukao muškarac u Bahir Daru, Etiopija 
Sinklerova je od 2003. posetila najudaljenije krajeve sveta da bi snimala venčanja malih nevesta i njihov preobražaj u mlade majke, nadajući se da će tako skrenuti pažnju na njihov problem.

Gulam (11) izgovara molitvu zajedno s članovima budućeg muža Faiza (40) u okviru ceremonije veridbe 
Devojčice su često primorane da napuste školu, da se odreknu svojih snova o budućoj profesiji, a često su izložene fizičkom, seksualnom i verbalnom naselju.


Maja (8) i Kišore (13) poziraju za svadbenu fotografiju u svom novom domu u Radžastanu, Indija
One koje uspeju da pobegnu od svojih muževa, završe u siromaštvu, a neke se okrenu prostituciji.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.