Reklame


Veliko je razočaranje da politički lideri i građani Preševske doline ne naprave ni najmanji pokušaj da odbrane spomenik OVPMB, kaže Hašim Tači, ističući da ih je uputio šta da rade

 Hašim Tači
PRIŠTINA -  Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da Albanci na jugu Srbije nisu uložili ni najmanji napor kako bi zaštitili spomenik stradalim pripadnicima OVPMB, dodajući da im je dao instrukcije šta da rade.

"Veliko je razočaranje i sramota da politički lideri i građani Preševske doline ne naprave ni najmanji pokušaj da odbrane spomenik OVPMB. Ja sam ih uputio šta da rade. Ovom akcijom Srbija demonstrira svoju želju za razmenom teritorija, Ivica Dačić je tu ideju čak i pomenuo u Briselu. Ali mi imamo svoje planove i svoju strategiju kojom ćemo ih pobediti", rekao je Tači.

Tači kaže da je, osim razočaranja zbog nedelovanja Albanaca na zaštiti spomenika u Preševu, razočaran i nasiljem nad srpskim grobljima i spomenicima na Kosovu.

Za kosovkog premijera razmena teritorija između Srbije i Kosova je jedan od najprihvatljivijih scenarija za Srbiju.

"On je najprihvatljiviji za Srbiju posebno u ovoj fazi u kojoj je jasno da je scenario Srbije o podeli Kosova pravno i praktično onemogućen posle odlučne akcije Vlade Kosova od 25. jula pretprošle godine na obezbeđivanju celovitosti kosovske teritorije", rekao je Tači i naveo da je premijer Srbije u Briselu ponudio kao opciju razmenu teritorija.

"Tačno je da je on nekoliko puta izokola ponudio tako nešto, a rekao je to i javno, ali smo i Vlada Kosova i ja to kategorički odbili pošto razmena teritorija ide apsolutno na štetu strateških nacionalnih interesa Kosova. Šta više, takva opcija je u potpunoj suprotnosti sa nacionalnim interesima Albanaca gde god da žive", istakao je Tači.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.