Reklame


Srpski patrijarh Irinej izjavio je danas da Srbiji "nedostaju car ili kralj" i parlamentarna monarhija u kojoj bi kralj bio ujedinitelj naroda.
Patrijarh Irinej: Srbiji nedostaju car ili kralj
"Srbiji nedostaju car ili kralj, odnosno neki oblik parlamentarne monarhije u kojoj bi kralj bio ujedinitelj naroda", rekao je patrijarh novinarima, pošto je u crkvi Svetog Andreja Prvozvanog u dvorskom kompleksu na Dedinju služio liturgiju povodom prenosa posmrtnih ostataka kralja Petra Drugog Karađorđevića u Srbiju iz SAD. On je istakao da je Srbija sve postigla s kraljem i da bi parlamentarna monarhija za Srbiju bila korisna.


Patrijarh je naveo da je prenos posmrtnih ostataka kralja Petra Drugog Karađorđevića veliki događaj u koji pre 10 godina niko nije verovao. "Pre 10 godina niko nije verovao da će se kralj Petar, kome su oduzeta sva prava, svečano vratiti u svoju zemlju. Ovo je rezultat ispravljenog stanja i gledanja, jer država Srbija zvanično dočekuje kralja", rekao je Irinej.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je taj događaj doprinos uspostavljanju nacionalnog jedinstva. Dačić je naveo da Karađorjevići zaslužuju da budu visokopoštovani i da se tako "ispravljaju stvari iz istorije". "Zadovoljstvo je što se ovo dogodilo dok sam ja predsednik vlade i predsednik partije koja je naslednica partije s kojom je bilo problema za vreme Drugog svetskog rata i posle njega", rekao je Dačić.

Dačićeva Socijalistička partija Srbije je osnovana kao naslednica Saveza komunista Jugoslavije i Komunističke partije Jugoslavije koju je predvodio Josip Broz Tito.  Petar Drugi Karađorđević je posle Drugog svetskog rata proglašen za izdajnika i oduzeta mu je sva imovina, uključujući i dvorski kompleks na Dedinju, u koji se Josip Broz uselio odmah po oslobođenju Beograda, oktobra 1944. godine.

Dačić je rekao da "ne zna zašto kralja nisu vratili u Srbiju" pre nego što je on postao premijer Srbije. "Evo, ja kao republikanac sam tu da ispravim greške i doprinesem nacionalnom pomirenju", rekao je Dačić.  Upitan da li je moguće u Srbiju vratiti monarhiju, Dačić je odgovorio da je važno uspostaviti odnos poštovanja prema onima koji su stvaraili istoriju.

"Nema to veze jedno s drugim, ovde je nemoguće izbrisati našu istoriju koju bi trebalo da kompletiramo", rekao je Dačić. On je naveo da je razmatrano i premeštanje posmrtnih ostataka srpskog naučnika Nikole Tesle u Srbiju iz SAD.  "Razmatra se mogućnost da se Teslini posmrtni ostaci sahrane u Beogradu kod Hrama Svetog Save", rekao je Dačić, i istakao da Srbiju niko neće poštovati ako ne poštuje samu sebe.

 Savetnik predsednika Srbije Oliver Antić rekao je da "povratak kralja u Srbiju lep dan sa elementima tuge i radosti". "Tradicija je jedan od stubova koji čuva državu i narod, a mi nismo imali taj kontinuitet", rekao je Antić.

0 коментара:

Постави коментар