Reklame

Državni sekretar MUP-a Srbije Vladimir Božović izjavio je da je tokom nedavne, privatne posete Prištini svedočio o stradanju Srba na Kosovu pred brojnim američkim kongresmenima i senatorima, ambasadorima, ali i kosovskom predsednicom i premijerom.

Vladimir Božović
Vladimir Božović | Foto: Petar Marković
"Srušio sam koncept da KiM bude predstavljena kao nova država, oaza demokratije i ljudskih prava", rekao je Božović je u intervjuu listu "Politika".

On je objasnio da je u Prištini učeštvovao na desetom "Nacionalnom molitvenom doručku" organizovanom u okviru "Nedelje tolerancije i pomirenja", i da je tom prilikom rekao da je na Kosovu srušeno i oskrnavljeno 150 srpskih crkava i 250 pravoslavnih grobalja, da je 250.000 ljudi proterano sa ognjišta...

"Čini mi se da sam potpuno srušio koncept i (kosovske predsednice Atifete) Jahjage, (premijera Hašima) Tačija i (Ramuša) Haradinaja da KiM predstave kao novu državu, oazu demokratije i ljudskih prava. Američki prijatelji kao i većina gostiju iz regiona, iz Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Bosne, Grčke vrlo su pozitivno reagovali", kazao je Božović.

On je dodao da je njegovo svedočenje o stradanju srpskog naroda, države i crkve na KiM naišlo na negodovanje predstavnika kosovskih institucija i prištinskih medija, ali da se na to ne obazire jer su to "činjenice pred kojima zastaje dah".

Iako je, kako kaže, njegov govor u Prištini bio ličan jer je privatno boravio u tom gradu, Božović je ipak dodao, ne želeći da ulazi u detalje, da se pre puta konsultovao s nekim.

Božović se u Prištini sreo i sa članovima Srpske liberalne stranke i dodao da je smešna teza da su oni "Tačijevi Srbi".

"Oni su Srbi, tamo žive, kakvi god da su. Smešna je ta teza. Dačić se vidja sa Tačijem 12 puta i to je u redu, a ja se vidim sa Srbima u Prištini koji su kao Tačijevi i to nije u redu. Moju posetu su osudili Srpska radikalna stranka i neki nacionalni analitičari. To je neozbiljno. Neka oni odu u Prištinu i neka kažu ono što sam ja rekao pa ću ih pohvaliti", poručio je Božović.

0 коментара:

Постави коментар