Reklame


Čuveni glumac Josif Tatić preminuo je večeras u svojoj 67. godini života.
Preminuo Josif Tatić
Legenda srpskog i jugoslovenskog glumišta preminuo je u svojoj kući pre nešto više od sat vremena. Kako se nezvanično saznaje, čuveni glumac je preminuo u snu.
Obeležio je našu kinematografiju velikim brojem uloga kako u pozorištu, tako i na filmskom platnu. Ostaće upamćen po rolama u seriji "Bolji život" kao čuveni "kataganac" ili "Tale" iz serije "grlom u jagode".

Iza sebe ostavlja suprugu Bebu i dve ćerke Jelisavetu i Hristinu.
Josif Tatić rođen je u Novom Sadu, 13. aprila 1946. godine, u glumačkoj porodici (njegovi roditelji Branko i Hristina takođe su bili glumci), odlučuje da ceo svoj život posveti glumi. 
Studirao je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Postaje član Jugoslovenskog dramskog pozorišta 1968. godine. 
Iako je bio možda poznatiji po filmskim ulogama, svoje glumačko znanje moglo se videti i u pozorištu. Igrao je u beogradskim pozorištima SKC, Zvezdari teatru i Narodno pozorištu, kao i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.
Neke od njegovih značajnijih uloga u pozorištu bile su : Majkl („Spaseni“), Laura („Dundo Maroje“), Marko Urošević („Pučina“), Edgar („Kralj Lir“), Kuzman („Golubnjača“), Traskot („Lova“), Slobodan Mihajlović („Šovinistička farsa“), Trifun Isaković („Seobe“), Đorđe Džandar („Sveti Georgije ubiva aždahu“), Menelaj („Troil i Kresida“), Sava Mišić („Gospođa ministarka“), Knez („Paviljoni“), Otac („Hadersfild“), Kostiljov („Na dnu“). Od 1967. godine, kada debituje u filmu „Deca vojvode Šmita“, odigrao je preko 130 filmskih i televizijskih uloga.
Tačan datum sahrane i komemoracije proslavljenog glumca biće naknadno objavljena.
Saučešće Đilasa porodici Josifa Tatića
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izrazio je danas saučešće porodici preminulog glumca Josifa Tatića, doajena naše pozorišne i filmske umetnosti.
"Josif Tatić je bio glumac jugoslovenske i srpske, ali, pre svega, beogradske scene.
Pamtićemo veliki broj sjajnih uloga koje je tokom karijere ostvario na velikom platnu, na televiziji i u pozorištu.
Igrao ih je na samo sebi svojstven način, predvodeći sjajnu glumačku generaciju i obeležavajući čitav jedan period.
Glumcima i filmskim autorima nedostajaće negova energija, a Beograđanima njegov duh", poručio je Đilas.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.