Reklame


Hraniteljka Biljana Palfi iz Bele Crkve sutra će ostati bez svog mezimca, malog Antonija (5), koga je odgajala od četvrtog meseca.

Porodica Palfi sa  svojim mezimcem
Porodica Palfi sa svojim mezimcem
Dečak, koji je u ovu porodicu došao u martu 2008. godine, trebalo bi da bude vraćen svojoj babi Simki Stojkov iz Vršca, iako se, tvrdi Biljana, još nije prilagodio svojoj budućoj kući i porodici.

Peticija i tužbe

Palfijevi su pokrenuli i peticiju da se Biljani vrati oduzeta podobnost za bavljenje hraniteljstvom i da joj se spreči oduzimanje deteta. Ističu i da je sud za 26. februar zakazao novo ročište po tužbi Centra za socijalni rad iz Vršca da se dete odmah vrati porodici. Hraniteljka navodi i da je podnela prijavu protiv N. N. lica iz vršačkog centra za socijalni rad, koje je Simki Stojkov izdavalo potvrdu za primanje dečjeg dodatka na ime malog Antonija, kao i protiv babe, jer je taj novac zadržavala za sebe.
- Pokušavali smo na sve načine da odložimo vraćanje. Ja nemam ništa protiv da se on vrati svojoj porodici, ali samo neka mu daju šansu da se privikne, neka mu daju još malo vremena da upozna svoju baku i da s njom uspostavi normalan odnos. On tu ženu ne poznaje i pri svakom susretu plače. Pred poslednje viđenje je celu noć povraćao - kroz plač priča Biljana za “Alo!”.

Antonije je u hraniteljsku porodicu dospeo pošto su mu otac i majka završili u zatvoru. Roditeljima su, kažu, redovno slali fotografije, a otac je i dolazio da ga vidi kad je izlazio iz zatvora.

- Njegova baba se prvi put javila u septembru 2010. Pozvali smo Centar u Vršcu, ali su nam rekli da poseta nije najavljena i da je ne primamo. Onda nam je stiglo obaveštenje da dete 15. decembra dovedemo u Centar za socijalni rad Bela Crkva i predamo ga babi.
To nismo uradili, jer nismo mogli dete da damo ženi koju prvi put u životu vidi. Od tada do danas napravljeno je nekoliko planova za prilagođavanje deteta. I mi smo skoro sve ispoštovali, osim jednog zahteva koji je stigao faksom bez potpisa i pečata nadležnih - objašnjava Biljana.

Ona kaže da poslednji plan za viđanje, koji je bio u oktobru 2012, nisu mogli da ispoštuju do kraja jer su morali da idu u Novi Sad na zakazanu terapiju i da su o tome obavestili nadležne, ali da to nije vredelo, pa je zbog toga protiv nje podneta krivična prijava i oduzeto joj hraniteljstvo.

- Antonije je od rođenja imao urođenu anomaliju levog oka, nije imao zenicu, pa je 2010. operisan u Očnoj klinici u Beogradu i vid mu je vraćen. Od tada svake godine po 10 dana idemo na vežbe u jednu privatnu kliniku u Novom Sadu - navodi Biljana, dodajući da je dečak imao velike zdravstvene probleme jer su mu roditelji heroinski zavisnici.
„Samo želim da Antoniju daju šansu da se privikne na baku“: Hraniteljka Biljana Palfi
„Samo želim da Antoniju daju šansu da se privikne na baku“: Hraniteljka Biljana Palfi

Direktor vršačkog centra za socijalni rad Miodrag Telpeš kaže da su stručnjaci procenili da su se stekli uslovi da dete u utorak bude vraćeno babi.
- Sve što radimo je u najboljem interesu deteta. Dečakova majka za šest-sedam meseci izlazi iz zatvora i ona će od tada biti s njim. Dete je 31. januara bilo na viđenju kod bake u Vršcu i postignut je pismeni sporazum hraniteljke, babe i Centara za socijalni rad o njegovom povratku prirodnoj porodici - tvrdi Telpeš za “Alo!”.

Na pitanje da li je prošlo dovoljno vremena za privikavanje i da li je neophodno da se Antonio vraća sada, Telpeš odgovara da je „potrebno da provede malo vremena sa svojom bakom i da će sve to biti u redu“. U Centru za socijalni rad u Beloj Crkvi nam je rečeno da niko neće na silu da oduzima dete.

Velike bitke koja se vodi oko njega postao je izgleda svestan i mali Antonije, pa, kako tvrde hranitelji, stalno ponavlja: “Želim da napravim mašinu koja će da me smanji da me niko ne nađe!”
Baba Simka: Hranitelji manipulišu detetom!

Simka Stojkov, Antonijeva baba po majci, tvrdi da “već tri godine bezuspešno pokušava da dobije unuka”, optužujući nadležne da nisu dovoljno uradili da se ovaj slučaj ranije reši.
- Oni hoće da ga zadrže. Znam da su se vezali za njega i da sve ovo rade iz velike ljubavi. I nemam ništa protiv da Antonio ide i kod njih, ali želim da dođe svojoj kući. Kad smo počeli da ostvarujemo kontakt, odmah me je prihvatio, lepo smo se igrali i smejali, a sada me se plaši. Više mi ne prilazi jer oni manipulišu njime. Poslednji put kad su bili kod mene, on je bio sav ispovraćan i upiškio se, nije puštao Biljaninu ruku - kaže Simka za “Alo!”.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.