Reklame


Demografska slika sveta, ali i zemalja Balkana, u predstojećim godinama biće mnogo drugačija ,piše agencija Anadolija.
Albanci će dominirati na Balkanu
Pojedine zemlje imaće mnogo veći procenat rođenih nego umrlih, dok će neke zemlje pogoditi "bela kuga". Prema rezultatima istraživanja Svetske banke na temu “Pokazatelji svetskog razvoja”, najveću stopa rasta prirodnog priraštaja među zemljama Balkana zabeležiće Kosovo.

Najnoviji podaci, u periodu od 2010. do 2020. godine pokazuju da će Kosovo zabeležiti godišnji rast stanovništva od 0,7 odsto, što je ujedno i jedan od najvećih procenata na evropskom nivou. Poslije Kosova sledi Albanija, gde će u istom periodu biti zabeležen rast prirodnog priraštaja od 0,2 odsto na godišnjoj osnovi.
U narednih nekoliko godina prirodni priraštaj u Makedoniji, gde postoji značajan broj albanskog stanovništva, biće 0,0, što znači da će ta zemlja imati jednak broj umrlih i rođenih.
Kako prenosi Anadolija, u preostalim zemljama regiona, odnosno bivše Jugoslavije, predviđa se negativan prirodni priraštaj do 2020. godine. Tako će u Srbiji u navedenom periodu negativan prirodni priraštaj iznositi 0,2 odsto na godišnjoj osnovi.
Posle Srbije, sledeća zemlja koja poslednjih godina bileži izrazito negativan priraštaj stanovništva je Hrvatska. U susednoj zemlji do 2020. godine negativan prirodni priraštaj iznosiće 0,3 odsto. Ipak, prema analizi Svetske banke Bosna i Hercegovina će do 2020. godine zabeležiti najniži prirodni priraštaj.
Demograf Biljana Spasić, autor knjige "Zašto nestaju Srbi" već godinama upozorava na "belu kugu" u Srbiji.Ona tvrdi da Srbija ozbiljno ide kao strašnoj depopulaciji i da bi tako “veliki broj građana u Srbiji moglo doživeti sudbinu da u sopstvenoj zemlji živi u enklavama”.
Kako dodaje, razlozi slabog nataliteta u Srbiji su abortusi, čak 300.000 godišnje, ali i hedonizam i samoljublje. Prema njenim rečima, u Srbiji ima oko 300 škola sa po samo jednim đakom i oko 250.000 neoženjenih momaka starosti do 40 godina.
Da bi prirodni priraštaj u Srbiji postao pozitivan, smatra ona, svaka porodica bi trebalo da ima najmanje četvoro dece.
Stručnjaci ističu da negativan prirodni priraštaj može u značajnom obliku uticati i na politička dešavanja na Balkanu.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.