Reklame

 Pitam se koliko često čistite kuću? Ako ne baš često, onda znajte ... Vaša jetra je kao sluškinja u telu ...


Pitam se koliko često čistite kuću? Ako ne baš često, onda znajte... Vaša jetra, kao sluškinja u telu, neprestano je čisti od svih toksina koje „ulažete“ u sebe. I, stoga, pomaže u održavanju svih funkcionalnosti i performansi mnogih drugih organa i tela u celini. A da biste stalno podržavali svoju jetru, možete jednostavno dodati neke proizvode u svoj lični meni.


Zdrava ishrana će vam svakako pomoći.

Na kraju krajeva, moderna ishrana, kao i zagađivači životne sredine i naša sve veća zavisnost od toksičnih proizvoda za ličnu negu, prilično brzo ubijaju našu jetru. Iz tog razloga, važno je znati kako temeljno i efikasno očistiti jetru uz pomoć određenih namirnica.


Vaša jetra radi na prečišćavanju krvi i uklanjanju toksičnih supstanci koje smo jeli ili udisali ili isprali kroz kožu. Kada je preopterećen – kao što je to kod mnogih savremenih odraslih, ali i ono najgore kod dece – veoma je opasan, jer može da dovede do bolesti: raznih oblika hepatitisa, ciroze, raka i drugih bolesti.

Pravilno funkcionisanje očiju, srca, mozga, gonada, zglobova i bubrega u velikoj meri zavisi od dobre aktivnosti jetre.


Funkcije jetre:

neutralizacija različitih stranih supstanci (ksenobiotika), posebno alergena, otrova i toksina, pretvaranjem u bezopasna, manje toksična ili lakše odstranjiva jedinjenja iz organizma;

neutrališe i uklanja iz organizma višak hormona, vitamina, kao i toksične međuproizvode i krajnje produkte metabolizma, kao što su amonijak, fenol, etanol, aceton i ketonske kiseline;

učestvuje u procesima varenja,

reguliše metabolizam ugljenih hidrata;

dopunjuje i skladišti neke vitamine (u jetri su posebno velike rezerve vitamina rastvorljivih u mastima A, D, vitamina B12 rastvorljivog u vodi), kao i niz elemenata u tragovima - metala, posebno gvožđa, bakra i katjona kobalta. Takođe, jetra je direktno uključena u metabolizam vitamina A, B, C, D, E, K, PP i folne kiseline;

sintetiše holesterol;

proizvodi žuč;

pročišćava krv;

sintetiše hormone i enzime koji su aktivno uključeni u transformaciju hrane u duodenumu i drugim delovima tankog creva.

Top 5 moćnih namirnica koje prirodno čiste vašu jetru

Da, naravno, cvekla ili maslačak odmah padaju na pamet... I to je tačno, ali danas ćemo obratiti pažnju na one namirnice koje se lako mogu naći u vašoj kuhinji.


I šta su uradili da uđu u TOP 5? To je zato što većina njih ne samo da štiti jetru od toksina i pomaže u njihovom uklanjanju, već i obnavlja ćelije jetre, kao i nivo proizvodnje žuči (pomaže žučnoj kesi).


Topla voda i limun

Svakodnevna upotreba tople vode sa limunovim sokom stimuliše rad jetre, koja uklanja toksine iz organizma.


Beli luk

Ovo je jedan od najboljih proizvoda za čišćenje jetre. Ne treba ga konzumirati previše. Ako odlučite da idete na dijetu za čišćenje jetre, onda u svaki obrok uključite čen belog luka. Čak i ako volite da pravite sokove, dodajte malo soka od belog luka u neke sokove. Beli luk poboljšava funkcionisanje enzima jetre, zbog čega će doći do aktivnog čišćenja jetre. Salate začinjene zgnječenim belim lukom imaju divnu aromu i veoma su dobre za jetru.


Avokado

Zašto konzumiranje hrane bogate vitaminom C pomaže u čišćenju jetre? Pošto vitamin C doprinosi sintezi supstance kao što je glutation. Ovo je jedno od najboljih jedinjenja za unapređenje zdravlja jetre. Idealan proizvod za ovo je avokado. Ovaj proizvod sadrži puno vrednih hranljivih materija, koji zajedno doprinose savršenom čišćenju jetre.

Peršun

Cilantro je šampion među ostalim zelenilom u uklanjanju teških metala iz našeg tela. Hemijska komponenta cilantra vezuje ove metale, oslobađajući ih iz krvnih zrnaca, organa i tkiva, i uklanja ih iz tela. Dodajte cilantro u sokove, smutije, salate, supe, glavna jela


Kurkuma

Za ljude koji imaju problema sa jetrom, kurkuma nije samo potrebna, već je i vitalna. Sa kurkumom, ljudski hepatobilijarni sistem će početi da radi glatko, kao „švajcarski sat“. Ovo je omiljeni začin jetri. Pokušajte da ga dodate u variva od sočiva ili druga jela od povrća i neće trebati dugo da se jetra zaleči i regeneriše.


Čišćenje jetre je ključno za naš život i za pravilno funkcionisanje svih naših organa. Zato slobodno uključite ove štitnike jetre u svoju ishranu odmah.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.