Reklame

Apsolutno znam da ćemo se naći pred izborom: ili Kosovo ili Evropa i na to moramo da budemo spremni, kaže predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
Moramo da priznamo Kosovo ako hoćemo u EU
"Brisel će nas suociti sa priznavanjem Kosova i na to moramo da budemo spremni. O tome što pre treba da postignemo nacionalni konsenzus i vreme je da o tome razgovaram sa premijerom Vučićem", rekao je Nikolić u intervjuu za Večernje novosti.

On dodaje da reči komesara EU Johanesa Hana, koji je o tome govorio, niko iz EU nije demantovao, "a to znači i da komesar nije govorio samo iz svoje glave, već je očigledno izneo zvaničan stav".

Upitan da li bi predvodio državu koja bi se odrekla Kosova zarad članstva u EU, Nikolić kaže da ne bi učestvovao u vladi koja bi priznala nezavisnost Kosova i "koja bi merila hoćemo li više evra dobiti ako ga se odreknemo".
Na dodatno pitanje smatra li da bi vlada u tom slučaju pošla za njim, odgovara da ne sumnja da bi Vlada imala istu poziciju.

"Ne mora da pođe za mnom. Pošla bi za svojim Ustavom, interesima i raspoloženjem građana SRbije, čašću, moralom...Ne sumnjam da bi Vlada imala istu poziciju u tom slučaju", rekao je predsednik SRbije i dodao da među ljudima koji nešto znače u srpskoj politici ne vidi nijednog koji bi se odrekao Kosova i da bismo se "istovremeno odrekli svega onoga što nas čini SRbima".

Nikolić je takođe, upitan zašto je odlučio da prvi od zvaničnika o tome progovori, rekao da vidi da se osim njega na tu temu niko ne izjašnjava ili kaže da tog uslova nema u pregovorima.

"Ne treba da zabijamo glavu u pesak poput noja i da ne vidimo lava koji nas jede odozgo", zaključio je predsednik Srbije.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.