Reklame

Bosna i Hervegovina ima 4.940 oficira i podoficira koji komanduju 4.151 vojniku, što je neodrživ odnos brojki, smatra predsedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

Bosanska vojska
Bosanska vojska | Foto: Reuters
Inače, zakonskim odredbama odredjeno je da strukturu Oružanih snaga čini 20 odsto oficira, 30 odsto podoficira i 50 odsto vojnika.

"Iz NATO štaba u Briselu dobili smo jasnu poruku -ili da smanjimo vojsku ili povećamo izdvajanja. Povećanje izdvajanja u zemlji kakva je BiH nije moguće, jer je ionako sektor odbrane onaj koji najviše povlači novca iz budžeta", istakla je Majkić.

Naime, godišnje se iz budžeta BiH za vojna lica koja se nalaze na višem položaju od onog koji odgovara njihovoj stručnosti troši 1,3 miliona KM, rekla je ona u raspravi o analizi Ministarstva odbrane iz oblasti upravljanja personalom u 2012. godini, na poslednjoj sednici Komisije.

Parlamentarni vojni poverenik Boško Šiljegović smatra zabrinjavajućim što se vojna lica postavljaju na više mesto nego što to odgovara njihovom činu i da bi se moglo otvoriti i pitanje postavljenja radi sticanja materijalne koristi, prenosi Glas Srpske.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.