Reklame

Nema paštete, nema daske s nasečenim paradajzom, ni kore od banane. Nema ni bosanskih turista

makarska, živogošće, pusta plaža, Foto Studio 88
Foto: Studio 88

ŽIVOGOŠĆE - Turistička sezona u južnoj Dalmaciji proživljava pravi kolaps ako je suditi prema intenzitetu saobraćaja na graničnom prelazu Doljani, jednom od najfrekventnijih prelaza za turiste iz BiH.
Za ulazak u Hrvatsku trebalo je čekati samo 20 minuta, u špicu sezone, subotom.
Da li prava gužva čeka tek na plaži, u restoranu, na moru, gde se otimaju za komad plaže. Kad tamo jok, čudna pustoš i neobično ljubazno "dobar dan" iz usta retkih prolaznika, ocenjuju bosanski mediji.
Nema paštete, nema daske s nasečenim paradajzom, ni sira, ni kore od banane... Nema nikoga. Puste su plaže u Živogošću, niko da piški u Jadransko more, a o tome svedoče i fotografije jeka turističke sezone
Na drugoj strani i hrvatski mediji primećuju sličnu situaciju. Iako se predviđalo da će se na ulazak u Hrvatsku početkom sezone čekati u kilometarskim kolonama, to se ipak za sada nije dogodilo. Sudeći prema graničnom prelazu Doljani pored Metkovića, jednom od najfrekventnijih prelaza za turiste iz BiH, turistička sezona u južnoj Dalmaciji doživjeće pravi kolaps.
"Ako gledamo isto vreme prošle godine, to se ne može uporediti. Prema mojoj slobodnoj proceni, nema ni deset posto turista koji idu iz BiH u Hrvatsku u odnosu na ovaj datum 2012", kaže jedan stariji meštanin Doljana.
On dodaje da njegovi poznanici koji su išli prema Makarskoj govore da su u ovo vreme inače pune plaže doslovno puste.
Nova pravila za ulazak u Hrvatsku okrenula su Bosance i Hercegovce prema Crnoj Gori. Tako Elvir iz Sarajeva kaže da će, iako je do sada svako leto boravio na Makarskoj rivijeri, iduće godišnje odmore sigurno provoditi na crnogorskim plažama.
"Gledajte, za odlazak u Crnu Goru ni meni ni mojoj porodici ne treba bilo kakva dozvole. Granicu pređemo s ličnim kartama, a osim toga, Crnogorci su dosta jeftini i gostoljubivi, tako da od ove godine svoj novac ostavljam njima. Znam dosta ljudi, prijatelja i poznanika koji su takođe odlučili kao i ja", kaže Sarajlija. On dodaje i da će bezobrazni dalmatinski ugostitelji tek sada videti šta znače bosanskohercegovački turisti.
Podsetimo, nedeljnik Makarsko primorje prošlog leta je izvređao turiste iz BiH objavivši na naslovnoj strani tekst „Gosti koji su višak", a u kojem se žestoko oplelo po gostima iz Bosne i Hercegovine koji vikendom opsedaju plaže nose od kuće i piške u more?!
Foto: Studio 88Foto: Studio 88
Foto: Studio 88zoomFoto: Studio 88

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.