Reklame

Nova homoseksualna afera izbila je u Vatikanu pošto je štampa danas objavila da je prelat Batista Rika, koga je papa Franja imenovao na ključni položaj u Vatikanskoj banci, bio u ljubavnoj vezi s pripadnikom Švajcarske garde tokom službe u ambasadi Vatikana u Montevideu.

Više od 150.000 vernika  i turista u Vatikanu
Više od 150.000 vernika i turista u Vatikanu | Foto: Reuters
Italijanski nedeljnik “Espreso” naveo je, pozivajući se na “verodostojne izvore iz Crkve” u Urugvaju, da je Rika 1999. godine obezbedio smeštaj i plaćao kapetana garde Patrika Harija, kao i da je jednom prilikom pretučen na mestu gde se okupljaju homoseksualci, posle čega je zbog nepriličnog ponašanja 2000. vraćen iz Montevidea.
Afera je, međutim, zataškana i papa Franja, prema pisanju nedeljnika, verovatno nije ništa znao o prelatovoj prošlosti kada ga je imenovao za ličnog predstavnika u banci, preneo je AFP.
Rika je bio na više prestižnih položaja u Rimu, uključujući mesto direktora rezidencije Santa Marta, u kojoj živi papa.
Portparol Vatikana Frederiko Lombardi odbacio je navode “Espresa” kao nepouzdane, a analitičari smatraju da je afera možda rezultat unutrašnjih pokušaja sprečavanja Rika da sprovede reforme.
Franja je u junu priznao da u Vatikanu postoji “gej lobi”, pošto su italijanski mediji u februaru izvestili da su kardinali sačinili tajni izveštaj o istrazi sprovedenoj zbog optužbi za korupciju i ucenjivanje homoseksualnih sveštenika, ali i favorizovanje takvih sveštenika.

0 коментара:

Постави коментар